Na hlavný obsah

Na Slovensku variant omikron zatiaľ nepotvrdili

Hygienici pokračujú v sekvenovaní vzoriek.

Na Slovensku variant omikron zatiaľ nepotvrdili
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pristúpil k zmene systému sekvenovania vzoriek tak, aby vzorky od ľudí, ktorí prišli na Slovensko zo zahraničia z rizikových krajín, boli analyzované prioritne. Reaguje tak na šíriaci sa variant omikron.

Doteraz sa v sekvenovaných vzorkách variant delta nepotvrdil, informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. „V sekvenovaní vzoriek stále pokračujeme. O laboratórnom potvrdení nového variantu omikron budeme verejnosť okamžite informovať,“ dodala. ÚVZ tiež analyzuje vzorky všetkých ľudí, ktorí sa prihlásili na eHranicu.

Hygienici minulý týždeň vyzvali ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili Juhoafrickú republiku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely, aby sa urýchlene nahlásili na e-mailovú adresu omikron@uvzsr.sk.

Variant omikron zistili po prvý raz v juhoafrickom meste Gauteng. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho v piatok (26. 11.) označila za „variant vyvolávajúci znepokojenie“. V niektorých krajinách Európy, ako napríklad v Nemecku, Portugalsku, Česku, Holandsku, Dánsku či Rakúsku, sa ho už podarilo sekvenovať.

Viaceré európske štáty pristúpili k pozastaveniu letov z oblasti južnej Afriky po tom, čo v piatok Európska komisia vyzvala na prijatie opatrení. Niektoré krajiny pre variant omikron opäť zaviedli zákaz vstupu pre cudzincov, ako napr. Kanada, Izrael či Japonsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko