Na hlavný obsah

Na Slovensku zistili ďalšie dva prípady vtáčej chrípky u voľne žijúceho vtáctva

Ide o šiesty a siedmy výskyt nákazy.

Na Slovensku zistili ďalšie dva prípady vtáčej chrípky u voľne žijúceho vtáctva
Ilustračné foto. Foto: TASR

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) informovala, že sa na Slovensku zistili ďalšie prípady vtáčej chrípky, a to u voľne žijúceho vtáctva.

„Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku (aviárnu influenzu) vo Zvolene oznámilo 18. novembra v poradí šiesty výskyt vysoko patogénnej vtáčej chrípky u voľne žijúcich vtákov v SR v roku 2021. Išlo o nález uhynutej labute veľkej v lokalite Skalické rybníky v katastrálnom území Skalice, v územnej pôsobnosti Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Senica. Potvrdený bol subtyp H5N1,“ spresnili veterinári.

Dňa 23. a 24. novembra bol podľa ŠVPS oznámený siedmy výskyt tejto nákazy. „Jednalo sa o nález štyroch uhynutých labutí veľkých v lokalite Vodnej nádrže Ružiná v okrese Lučenec, v územnej pôsobnosti RVPS Lučenec. Potvrdený bol subtyp H5N1,“ doplnila veterinárna a potravinová správa.

Príslušné kompetentné veterinárne autority nariadili veterinárne opatrenia v prípade potvrdenia nákazy, s cieľom zabrániť jej šíreniu. Tieto sa vzťahujú na chovateľov hydiny a držiteľov vtákov chovaných v zajatí – komerčných aj drobnochovateľov, orgány samosprávy, užívateľov poľovníckych revírov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko