Na hlavný obsah

Na Ukrajine rapídne stúpa zaočkovanosť

Denne podajú vakcínu v priemere viac ako 150 000 ľuďom.

Na Ukrajine rapídne stúpa zaočkovanosť
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Kým donedávna ľudia na Ukrajine váhali s očkovaním proti koronavírusu, čo výrazným spôsobom prispelo k obrovskému nárastu prípadov ochorenia covid-19, v ostatnom čase sa skeptické postoje ukrajinského obyvateľstva začali meniť.

Ako referuje web kyivpost.com s odvolaním sa na oficiálne štatistiky ministerstva zdravotníctva, zaočkovanosť v ostatných dvoch týždňoch rapídne stúpla.

Mnohí Ukrajinci priznali, že boli dezinformovaní konšpiračnými teóriami o vakcínach, ale teraz, keď sa situácia vyostruje, zvolili rozumnejší prístup. „Dôrazne vás žiadam, aby ste vypli sociálne siete a zapli mozog. Jediný spôsob, ako zabrániť kolapsu, je zvýšiť podiel zaočkovaných ľudí,“ odkázal Ukrajincom prezident Volodymyr Zelenskyj.

Na Ukrajine dosiaľ úplne zaočkovali iba viac ako 16 % populácie. V Európe je na tom horšie už len Arménsko, kde je zaočkovaných len 7 % obyvateľstva.

Podľa údajov ukrajinského rezortu zdravotníctva sa však situácia od 18. októbra začala obracať k lepšiemu. Od spomenutého dátumu zaočkovali menej ako 100 000 ľudí za deň iba raz, a to v nedeľu 31. októbra. V uvedenom období bol priemerný počet zaočkovaných viac ako 152 000 ľudí denne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet