Na hlavný obsah

Nadpolovičnú zaočkovanosť v kategórii od 12 do 17 rokov majú len Bratislava a Senec

V okresoch s najnižšou mierou stúpa len minimálne.

Nadpolovičnú zaočkovanosť v kategórii od 12 do 17 rokov majú len Bratislava a Senec
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Najvyššia zaočkovanosť mladých ľudí vo veku od 12 do 17 rokov je aktuálne v Bratislave, kde sa nechalo zaočkovať proti koronavírusu 56 percent obyvateľov v tejto vekovej kategórii. Vysoké čísla majú aj okresy Senec (51 percent), Pezinok (45 percent), Trnava a Dunajská Streda (obe 36 percent). Informoval o tom minister školstva Branislav Gröhling (SaS) pred stredajším (3. 11.) rokovaním vlády.

„Ďakujem rodičom a mladým ľuďom, že neveria hoaxom a neveria rôznym iným konšpiračným teóriám, ale že naozaj sa pozerajú na fakty, ktoré im prezentujeme,“ uviedol minister.

Zvýšenie počtu zaočkovaných medzi mladými v okresoch s najnižšou zaočkovanosťou je však naďalej minimálne. „Pomer zvýšenia je absolútne minimálny, čo nám je veľmi ľúto, pretože všetci investujeme energiu do toho, aby sme presvedčili každého, ktorý váha, že zaočkovanosť je jediný spôsob, ako sa posunieme ďalej,“ konštatoval.

Podľa Gröhlinga je na Slovensku vysoká zaočkovanosť učiteľov a zamestnancov škôl, v okrese Dunajská Streda je až na úrovni 79 percent, v Bratislave 75 percent. „Aj toto nám pomáha k tomu, aby sme udržali školy funkčné a mladí ľudia mohli chodiť do škôl,“ vyjadril sa minister.

Vysokú mieru zaočkovanosti zamestnancov škôl majú aj okresy Prešov a Šaľa so 74-percentnou mierou a Ružomberok so 72 percentami zaočkovaných školských zamestnancov.

Prezenčne sa vzdeláva stále nad 90 percent žiakov

V aktuálnom týždni sa prezenčne vzdeláva 92 percent žiakov. Ako informoval minister, minulý týždeň to bolo 90 percent. Na diaľku prebieha vzdelávanie pri 7,9 percentách žiakov, z ktorých 6,4 percenta sa vyučuje prostredníctvom internetu a 1,3 percenta cez pracovné listy a telefonáty.

V uplynulom týždni vykonali 297 400 antigénových samotestov žiakov, ich pozitivita je 1,2 percenta. V porovnaní s minulým týždňom sa zvýšila o 0,3 percenta, no Gröhling to považuje za dobrý výsledok. „Je tam minimálny nárast, ale k tomu, ako sa nám zafarbuje Slovensko, vnímame tieto čísla pozitívne,“ dodal.

Aktuálne má koronavírus 1,9 percenta zamestnancov škôl a 0,9 percenta žiakov, informoval minister.

Podľa ministra bude distribúcia samotestov do škôl pokračovať až do konca kalendárneho roku, potom sa na základe konzília odborníkov a epidemiologického tímu rozhodne, ako bude pokračovať ďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko