Na hlavný obsah

Náhradné výživné bude dostupnejšie, rozhodol parlament

Zmeny by mali začať platiť od nového roka.

Dobrá správa pre samoživiteľov a samoživiteľky. Ak partner nezaplatí výživné, pomoci od štátu sa im dostane skôr. Nebudú pritom musieť dokladovať svoje príjmy. O zmenách rozhodol parlament. Ak ich odsúhlasí aj prezidentka, platiť začnú od nového roka.

Pani Marcela vychováva sama tri deti. Keď od manžela vlani v marci odišla, nastalo kritické obdobie. Výživné jej neplatil a o náhradné mohla požiadať až o tri mesiace. Odkázaná zostala na neveľké rodinné prídavky. Aj keď nakoniec situáciu zvládla, spolu s deťmi za ten čas finančne živorila.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ľudí s podobným osudom, že im partner alebo partnerka napriek rozhodnutiu súdu neprispieva a musia požiadať štát o náhradné výživné je na Slovensku asi 4 500. Parlament vo štvrtok (25. 11.) schválil zákon, ktorý im situáciu zjednoduší.

So žiadosťou o náhradné výživné viac nebudú musieť tri mesiace čakať. Požiadať úrad práce o pomoc budú môcť už po tridsiatich dňoch. Nebudú pritom musieť dokladovať príjmy a ruší sa aj maximálna výška poskytovaného náhradného výživného. Znamená to, že koľko súd nariadi, toľko štát aj vykompenzuje.

O náhradné výživné môžu požiadať aj siroty, ktorým nevznikol nárok na sirotský dôchodok. Dnes dostávajú od štátu finančnú kompenzáciu vo výške 30 eur, po zmene zákona to bude 70.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko