Na hlavný obsah

Naí Dillí dusí smog, mesto zaviedlo lockdown

K zhoršeniu ovzdušia dochádza každú zimu.

Naí Dillí dusí smog, mesto zaviedlo lockdown
Znečistené ovzdušie v indickom Naí Dillí. Foto: RTVS

Indické hlavné mesto Naí Dillí zaviedlo pre vysokú koncentráciu smogu lockdown. Ide o prvé plošné zatvorenie mesta pre znečistené ovzdušie. Štátnym zamestnancom nariadili prácu z domu, homeoffice majú aj školáci.

Strach z vírusu v ovzduší vystriedali jemné prachové čiastočky. Ich koncentrácia bola v Naí Dillí počas víkendu 20-násobne vyššia, než je norma Svetovej zdravotníckej organizácie. Ak sa dostanú do pľúc, môžu vyvolať respiračné ochorenia. V tamojších nemocniciach registrujú prudký nárast pacientov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Stav ľudí s dýchacími problémami alebo s koronavírusom sa zhoršil. Väčšina z našich pacientov prichádza v noci, keď im ich symptómy nedovolia spať a ťažko sa im dýcha,“ povedal riaditeľ nemocnice Lok Nayak Jai Prakash Narayan Sureš Kumar.

K extrémnemu zhoršeniu kvality ovzdušia dochádza v Naí Dillí každú zimu. Prispievajú k nemu emisie z dopravy a priemyslu. Poslednú vlnu znečistenia spôsobili aj oslavy počas indického festivalu svetiel Diwali, keď obyvatelia do vzduchu púšťali tisíce ohňostrojov.

Počas zimných mesiacov znečisťuje najviac vzduch spaľovanie poľnohospodárskeho odpadu.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet