Na hlavný obsah

Najvyšší súd sa ani po viac ako roku nezaoberal kauzou Kotlebových šekov

Podľa jeho predsedu je problém v Súdnej rade, tá to odmieta.

Najvyšší súd sa ani po viac ako roku nezaoberal kauzou Kotlebových šekov
Na snímke obvinený predseda ĽSNS Marian Kotleba počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 21. septembra 2020. Foto: TASR

Ani po viac než roku od prvostupňového rozhodnutia v prípade kontroverzných šekov, Najvyšší súd nevytýčil pojednávanie. Reaguje, že snahou senátu je rozhodnúť vec v primeranom čase.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba však stále nevie, či bude rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, ktorý mu vymeral štyri roky a štyri mesiace, právoplatné. Medzičasom stihol zorganizovať niekoľko protestov proti vláde. Téme sa venovala redaktorka RTVS Karolína Lacová.

Odvolanie v trestnej veci Mariana Kotlebu dostal Najvyšší súd 13. januára. Hovorkyňa Alexandra Važanová vysvetľuje, že v prípade treba zohľadniť aj rozsiahlosť spisu.

„Snahou senátu je rozhodnúť vec v primeranom čase, pričom zdôrazňujeme, že vec musí byť rozhodnutá v poradí nápadu, teda nemôže mať prednosť pred vecou, ktorá bola najvyššiemu súdu doručená skôr, s výnimkou vecí väzobných, čo trestná vec Mariana K. nie je,“ uviedla pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko hovorkyňa.

Hoci vo štvrtok (18. 11.) NS na otázku neodpovedal, ešte v septembri jeho predseda Ján Šikuta narážal na to, že dva trestné senáty sú neúplné, pričom jeden z nich má prejednať aj prípad šéfa ĽSNS. Zároveň narážal aj na to, že jeho snaha o personálne zastabilizovanie trestnoprávneho kolégia sa na Súdnej rade nestretáva s rovnakým porozumením ako riešenie personálnych otázok iných súdov.

Problém nie je v rade, tvrdí Mazák

Predseda rady Ján Mazák však tvrdí, že im Šikuta v lete poslal len dva návrhy na preloženie do kolégia, pričom konať začali okamžite. Jedného sudcu preložili od novembra, pri druhom sa čaká, pokiaľ dokončí prácu na inom súde.

„Budeme o ňom rozhodovať teraz, 25. novembra, a podľa stavu ako vybavujete dve zložité veci ho buď preložíme k 1. decembru 2021 alebo k 1. januáru 2022,“ vysvetlil Mazák.

Mazák odmieta, že by bol problém na Súdnej rade. O stanovisko redakcia požiadala aj ministerstvo spravodlivosti. Tomáš Strémy z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave vysvetľuje, že odvolací súd nemá stanovený čas, do ktorého by musel o odvolaní rozhodnúť. Závisí to od viacerých okolností.

„Ako napríklad nápad vecí, obsadenosť senátov, skutková alebo právna zložitosť vecí a tak ďalej,“ priblížil Strémy.

Dodal, že nie je neštandardné, ak súd rozhoduje o odvolaní aj rok. Mariana Kotlebu Špecializovaný trestný súd odsúdil minulý rok v októbri, a to pre podporovanie a propagovanie hnutia, smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Rodinám rozdával šeky v sumách, ktoré sú známe ako neonacistické symboly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko