Na hlavný obsah

Nanoplasty dobyli vrcholy Álp

Malé plastové čiastočky sem vetry priviali z európskych veľkomiest.

Nanoplasty dobyli vrcholy Álp
Vedci našli nanoplasty aj na vrcholkoch Álp. Foto: SITA/AP

Nanoplasty objavené na vrcholoch Álp priniesli vetry z nemeckých miest a z Paríža, či Londýna. To je záver prieskumu, ktorý uskutočnili vedci z univerzity v Utrechte.

Podľa nich nie je výskyt veľmi malých častí plastov na vrcholkoch alpských hôr pôvodný. Modely poukázali na súvislosť medzi ich výskytom a vetrom, ktorý veje zo znečistenejších častí Európy.

Vedci z Utrechtskej univerzity narazili na nanoplasty v Alpách v podstate náhodou, keď analyzovali vzorky odobratého snehu a ľadu. Tie nechali vypariť a analýzou pary určili obsah.

„Fungovalo to trochu ako mechanický nos,“ uviedol vedúci výskumu Dušan Materić. Vďaka tomu vedci objavili, že v snehu a ľade boli prítomné drobné časti plastov o veľkosti 200 nanometrov, čo je zhruba jedna tretina veľkosti ľudského vlasu.

„Vzhľadom na to, že vysoké Alpy sú veľmi odľahlou a nepoznačenou oblasťou, takýto výskyt nanoplastov nás veľmi prekvapil,“ uviedol Materić.

Vedci sa tiež snažili zistiť, ako sa nanoplasty do odľahlej časti Álp dostali. Vychádzali pri tom z predpokladu, že plasty nie sú na mieste pôvodné. „Pokročilé modely podporujú domnienku, že nanoplasty tam boli prepravené z mestských oblastí,“ dodal Materić.

Podľa bádateľov sa podarilo nájsť súvislosť medzi vysokým výskytom nanoplastov a vetrami, ktoré viali z Porúria, Holandska, Paríža či Londýna. Podľa vedcov je zistenie „potenciálne alarmujúce,“ pretože poukazuje na šírenie znečistenia z veľkých mestských oblastí.

Na výskum prítomnosti nanoplastov a mikroplastov vo vysokých horách sa zameralo v posledných rokoch viac vedeckých tímov. Napríklad vedecká expedícia, ktorá vystúpila na jar v roku 2019 na najvyššiu horu sveta, Mount Everest, objavila prítomnosť mikroplastov v každej odobratej vzorke snehu. Aj vtedy sa vedci domnievali, že malé častice plastov mohli na horu priniesť silné himalájske vetry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet