Na hlavný obsah

Nemocnice v Žilinskom kraji čaká zmena

O ich osude rozhodne samosprávny kraj a ministerstvo zdravotníctva.

Miesto v optimalizovanej sieti ústavnej zdravotnej starostlivosti bude mať všetkých sedem nemocníc v Žilinskom kraji. Vrátane tých v Trstenej a Liptovskom Mikuláši, ktoré mali prísť o akútnu lôžkovú starostlivosť. O ich budúcej podobe rozhodne samosprávny kraj a ministerstvo zdravotníctva.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) v piatok (12. 11.) navštívil dve nemocnice v Žilinskom kraji – v Trstenej a Liptovskom Mikuláši. Obe sa boja, že v rámci novej kategorizácie ich zaradia medzi komunitné, čo podľa nich povedie k zániku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

,,Keď tu dáte iba malý urgent a jednodňovú chirurgiu, neudržíte tu personál v takom počte, ktorý tu je dnes. Tí ľudia sa rozutekajú, a za chvíľu to postupne pôjde do zániku,“ tvrdí Marián Tholt, riaditeľ Hornooravskej nemocnice s poliklinikou Trstená.

Podľa ministra zdravotníctva nič z toho nehrozí. ,,Kvalita, ktorá je v tejto nemocnici, v niektorých odbornostiach nepotrebuje komentár, dokonca presahuje aj limity, ktoré sú štandardom na Slovensku. Som presvedčený, že táto nemocnica bude mať svoje miesto aj v takzvanej optimalizovanej sieti,“ vyhlásil.

Žilinský samosprávny kraj je zriaďovateľom štyroch nemocníc, nielen v Trstenej, ale aj v Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši a Čadci. Ministerstvo zdravotníctva so všetkými ráta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny