Na hlavný obsah

Nemoderný chalan Meky Žbirka oslovil celé generácie

Volali ho aj slovenský Paul McCartney.

Nemoderný chalan Meky Žbirka oslovil celé generácie
Na snímke slovenský spevák Miroslav Žbirka. Foto: TASR

Miroslav „Meky“ Žbirka bol legendárnym slovenským spevákom. Bol jednou z najvýraznejších postáv slovenskej hudobnej scény. Meky bol aj skladateľom a spoluzakladateľom skupiny Modus.

Žbirka bol viacnásobným Slávikom, od roku 2006 člen Siene slávy na Slovensku. Jeho albumy dosahovali niekoľkostotisícové náklady.

Meky sa narodil 21. októbra 1943 do rodiny Slováka Šimona Žbirku z Trnavej Hory a Angličanky Ruth Galeovej. Tí sa zoznámili počas 2. svetovej vojny v Londýne, po skončení vojny sa presťahovali na Slovensko a žili v Bratislave.

Mama Ruth mala na Mekyho veľký vplyv, naučila ho anglický jazyk a podporovala ho aj v jeho umeleckej kariére. K hudbe ho priviedli jeho starší bratia Jason a Tony. Prvú gitaru zdedil po bratoch, prvé akordy ho naučil Tony.

Prezývku Meky mu dal kamarát

Prezývku Meky, pod ktorou ho neskôr poznala aj široká verejnosť, si vyslúžil už v detstve. Kamarát ju odvodil od mien celebrít, ktorých mená sa začínali na „Mc“ alebo „Mac“ (výslovnosť mek) ako napríklad Paul McCartney.

Meky, alebo aj slovenský Paul McCartney, začal svoju úspešnú dráhu už keď mal 15 preč. Svoju hudobnú kariéru rozbehol v Bratislave na Račianskom mýte. Hrával tu pre svojich kamarátov hity od legendárnych skupín ako The Beatles, The Rolling Stones či od Elvisa Presleyho.

Byť známym už v 16, bolo v tej dobe malým zázrakom a Meky bol tým zázrakom poctený. Spolu s prvou zostavou Modusu, ešte pod názvom Modus Club, pravidelne koncertovali vo Véčku, ktoré bolo centrom hudobného diania. Kto hral vo Véčku, ten bol v tejto spoločnosti uznávaným.

Jeho veľkou devízou bola dobrá znalosť angličtiny a anglických textov. Mekyho nadanie neostalo nepovšimnuté a Žbirka sa stal stálicou slovenských profesionálnych kapiel. V 70. rokoch pôsobil v Orchestri Gustáva Broma a v Orchestri Gustáva Offermana.

V roku 1976 obnovili s Jankom Lehotským skupinu Modus a prišla prvá, úspešná štvorročná etapa. V júni 1977 vyhrali Bratislavskú lýru so skladbou Úsmev. V rovnakom roku mal Miro Žbirka na Lýre aj vlastnú skladbu Zažni, ktorej text mu napísal Ján Štrasser.

Stal sa prvým slovenským Zlatým slávikom

Keď sa v Moduse začali kopiť rozpory, odišiel v roku 1980 aj s Lacom Lučeničom. Ešte s Modusom nahral v roku 1980 Žbirka aj prvú vlastnú platňu s názvom Doktor sen. Z nej je duet s Marikou Gombitovou V slepých uličkách.

S Lacom Lučeničom a Dušanom Hájekom založili skupinu Limit. Druhú LP platňu Sezónne lásky nahrával už s Limitom. Žbirka bol za éry Československa prvým slovenským Zlatým slávikom za rok 1982, keď preskočil Karla Gotta.

V roku 1981 spolu s Marikou Gombitovou stvárnil hlavnú úlohu v muzikáli Neberte nám princeznú. Hudbu k filmu napísal Dežo Ursiny, texty zložil Ján Štrasser. Piesne naspieval Žbirka spolu s Gombitovou. Po 20 rokoch od uverejnenia filmu, vyšiel jeho soundtrack aj na CD.

Rok nato bol za Karlom Gottom druhý. V júni 1983 vyhral Bratislavskú lýru so skladbou Nechodí. V tom čase vychádza tretí album s názvom Roky a dni, po ňom ďalšie albumy Nemoderný chalan (1984), Chlapec z ulice (1986), Zlomky poznania (1988) a K.O. (1990).

V 90. rokoch bol naďalej úspešný, dokladujú to albumy Samozrejmý svet z roku 1994 a Mekky z roku 1997. V októbri 2001 vydal úspešný Modrý album. Za roky 2002, 2004 a 2005 bol slovenským Zlatým slávikom. V septembri 2007 vyšla jeho dvojkompilácia najväčších hitov s názvom 22×2.

V závere októbra 2009 vydal nový štúdiový album s názvom Empatia. V apríli 2011 vyšiel na DVD filmový dokument Empatia v obrazoch alebo Londýn očami Mira Žbirku. Symphonic

V auguste 2012 prišiel prvýkrát do slávneho londýnskeho štúdia Abbey Road. Nahral dve piesne Love Shines a In The Sun.

V roku 2012 vyšla jeho životopisná kniha Čo bolí, to prebolí.

V júni 2017 dostal ako prvý slovenský spevák Artist’s Mission Award/ Hercova misia na Filmovom festivale Park Film Fest v Trenčianskych Tepliciach za účinkovanie vo filme Neberte nám princeznú, v ktorom stvárnil jednu z hlavných úloh. Tabuľku so svojím menom pripevnil na Most slávy. Jeho podobizeň zaradila Česká mincovňa do série Slavíci ve zlatě. 

Minulý rok v lete, mal premiéru filmový dokument Meky. Snímka, ktorá vznikala takmer dva roky predstavuje Žbirku zblízka. Režíroval ju Šimon Šafránka.

Žbirka zomrel 10. 11. 2021 vo veku 69 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko