Na hlavný obsah

Neočkovaní Nemci nebudú môcť ísť bez testu do práce či cestovať vlakom

O návrhu zákona sa rozhodne v piatok.

Neočkovaní Nemci nebudú môcť ísť bez testu do práce či cestovať vlakom
Žena kráča okolo testovacieho centra na ochorenie covid-19 v Nemecku. Foto: TASR

Neočkovaní ľudia v Nemecku nebudú môcť bez negatívneho testu na koronavírus cestovať verejnou dopravou a vstúpiť na pracovisko, kde nemožno vylúčiť kontakt s inými ľuďmi. Spolkový snem vo štvrtok (18. 11.) schválil príslušnú novelu zákona.

Návrh zákona musí v piatok (19. 11.) odsúhlasiť Spolková rada zastupujúca nemecké spolkové krajiny. Či sa tak stane, nie je jasné, pretože konzervatívnemu premiérovi hrozí, že právny predpis presadzovaný budúcou vládnou koalíciou sociálnych demokratov (SPD), Zelených a liberálnych slobodných demokratov (FDP) zablokujú.

Hlavné slovo bude mať parlament

Úpravu zákona z 688 prítomných poslancov podporilo 398, proti bolo 254 zákonodarcov. Zvyšok sa zdržal.

Spolkový snem sa rozhodol zákon novelizovať, pretože 25. novembra sa skončí stav epidémie celoštátneho významu. Tento núdzový režim, ktorý platí od minulého roka, dával vláde značné právomoci na zavedenie karanténnych opatrení. Teraz bude mať hlavné slovo parlament.

Konzervatívna únia CDU/CSU dosluhujúcej kancelárky Angely Merkelovej s úpravou zákona nesúhlasí a chce zachovať existujúci núdzový režim, čo ale budúca koalícia predpokladaného sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholza odmieta.

Za testy si zaplatia sami

Novela vyžaduje od všetkých s výnimkou detí pre cestovanie verejnou dopravou doklad o očkovaní, prekonaní ochorenia, prípadne negatívny test. Opatrenie sa bude týkať vlakov, autobusov, ale aj leteckých liniek. Podobné obmedzenie bude platiť aj na pracoviskách, kde nie je vylúčený osobný kontakt s ostatnými ľuďmi. Neočkovaní zamestnanci tak budú každý deň musieť podstupovať rýchlotest, alebo každých 48 hodín PCR test.

V Nemecku majú teraz obyvatelia nárok na aspoň jeden test týždenne zadarmo, niektoré regióny ich však z vlastného rozhodnutia poskytujú viac. Pre zamestnancov tak novela zákona bude v niektorých prípadoch znamenať, že si pri využití PCR testu budú musieť aspoň dva testy týždenne platiť sami. Testy ale môže zadarmo ponúkať zamestnávateľ.

Úrady očakávajú, že pre sprísnenie karanténnych podmienok sa zvýši počet podvodov s testami a tiež prípady falšovania dokladov o očkovaní. Novela zákona za to zavedie až päťročný trest väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet