Na hlavný obsah

Nezaočkovaní tvoria vyše 95 % pozitívnych prípadov v Košiciach a okolí

Počet prípadov stúpol o 40 % oproti vrcholu predchádzajúcej vlny.

Nezaočkovaní tvoria vyše 95 % pozitívnych prípadov v Košiciach a okolí
Ľudia stoja v rade na očkovanie proti covidu v Košiciach. Foto: TASR

Vyše 95 % všetkých pozitívnych prípadov v Košiciach a okolí tvoria ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní. Povedala to riaditeľka regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach Zuzana Dietzová počas rokovania mestského krízového štábu.

Dietzová informovala, že za posledný týždeň pribudlo v Košickom kraji 678 pozitívnych prípadov v priemere za deň, z čoho až 21 % tvoria osoby mladšie ako 18 rokov.

V porovnaní s vrcholom druhej vlny pandémie v januári počet pozitívne testovaných stúpol o 40 percent. V súčasnosti sa podľa košických hygienikov covid najviac šíri v rodinách, práci a školách.

V kraji zaregistrovali dve menšie ohniská nákazy. Jedno v útočisku pre ľudí v krajnej núdzi a bez domova Oáza – Nádej pre nový život v Bernátovciach a druhé v zariadení sociálnych služieb v Bidovciach.

Päť košických nemocníc sa stará dovedna o 294 pacientov v kritickom stave. Od septembra zomrelo na covid v meste a okolí 81 osôb.

Riaditeľka RÚVZ tiež uviedla, že z hľadiska zaočkovanosti sú na tom Košice najhoršie spomedzi všetkých krajských miest. Miera zaočkovanosti bola ku koncu minulého týždňa v meste 47,1 % a v okolí 38,1 percenta. Podobne je na tom aj štatistika zaočkovanosti ľudí starších ako 50 rokov, kde Košice hlásia 63,9 % a okolie 61,2 percenta.

„Ak by sme chceli dosiahnuť na žolíka, a mohli sa tak v súčasne platnom covidovom automate posunúť späť do bordovej farby, potrebovali by sme zaočkovať ešte 996 osôb nad 50 rokov v meste a 1 490 v okolí. Neverím, že by sa to v Košiciach mohlo stať do konca tohto roka,“ uzavrela Dietzová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny