Na hlavný obsah

Nezaočkovaných v Nemecku zrejme čakajú ďalšie zákazy

Na stole je aj otázka povinného očkovania.

Nezaočkovaných v Nemecku zrejme čakajú ďalšie zákazy
Ilustračná snímka - Žena kráča po ulici počas sneženia. Foto: TASR/AP

Ľudí, ktorí nie sú očkovaní proti ochoreniu COVID-19, čaká zrejme v Nemecku rozšírenie zákazu vstupov do obchodov a obmedzenie kontaktov v súkromí. Vo štvrtok (2. 12.) o tom rozhodne kancelárka Angela Merkelová spoločne s premiérmi spolkových krajín.

Povedal to v utorok (30. 11.) po neformálnom rokovaní nemeckých regiónov a spolkovej vlády Merkelovej hovorca Steffen Seibert. Ten tiež povedal, že v blízkej dobe možno čakať aj rozhodnutie o možnej všeobecnej očkovacej povinnosti.

„Spolková vláda a spolkové krajiny sú presvedčené, že sú potrebné ďalšie opatrenia, aby denné počty infikovaných klesli a aby sa čo najskôr znížil tlak na nemocnice,“ uviedol Seibert.

Nemecko už teraz obmedzuje vstup do viacerých obchodov či voľnočasových zariadení ľuďom bez očkovania. Opatrenia ale pre odlišné postoje spolkových krajín nie sú v celej krajine jednotné, čo by malo štvrtkové rokovanie upraviť. Očakávať možno aj obmedzenie počtu návštevníkov pre veľké podujatia. To by sa dotklo zrejme aj zaočkovaných.

Konzervatívny bavorský premiér Markus Söder neformálnu schôdzku krajinských premiérov a dosluhujúcej konzervatívnej kancelárky a jej sociálnodemokratického nástupcu Olafa Scholza označil za prínosnú.

Söder, ktorý v uplynulých dňoch za protipandemické plány Scholza opakovane kritizoval, budúceho kancelára teraz ocenil za ústretovosť k rokovaniam. Scholz podľa Södera súhlasí s predĺžením terajšieho prechodného obdobia po vypršaní epidemického stavu celoštátneho významu.

Povinné očkovanie?

Epidemický stav, ako sa núdzový režim v Nemecku nazýval, tento mesiac skončil. Boj s pandémiou sa teraz riadi protiepidemickým zákonom, podľa ktorého k 15. decembru skončia sporné opatrenia, ako sú zákazy nočného vychádzania či uzávery v ohniskách.

Bavorsko, ale aj napríklad Sasko, chce tieto tvrdé obmedzenia udržať aj po tomto termíne, čo ale teraz zákon neumožňuje. Jasno v tejto veci by malo nastať práve vo štvrtok.

Naopak, nemožno ešte očakávať rozhodnutie o povinnom očkovaní proti covidu. V Nemecku sa teraz diskutuje nielen o povinnej vakcinácii pre vybrané profesie, ako sú zdravotníci, opatrovatelia, policajti či vojaci, ale aj o všeobecnej vakcinačnej povinnosti. Tú na utorkovom rokovaní Scholz podľa informácií agentúry DPA podporil.

Kancelárka so Scholzom a premiérmi sa venovala aj téme platnosti očkovacích certifikátov. Podľa denníka Bild je možné, že z terajších 12 mesiacov sa platnosť certifikátov zníži na šesť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet