Na hlavný obsah

Nezaočkovaným belgickým zdravotníkom hrozí, že nebudú môcť vykonávať svoju prácu

Zoznam osôb, ktorých sa to týka, je dlhý.

Nezaočkovaným belgickým zdravotníkom hrozí, že nebudú môcť vykonávať svoju prácu
Ilustračné foto z belgickej nemocnice. Foto: TASR/AP

Odborníkom a zamestnancom pôsobiacim v belgickom zdravotníckom systéme, ktorí sa nezaočkujú proti ochoreniu COVID-19, od 1. apríla 2022 hrozí, že nebudú môcť vykonávať svoju prácu.

Uviedla to v pondelok (8. 11.) tlačová agentúra Belga s odkazom na vyjadrenie federálneho ministra zdravotníctva Franka Vandenbroucka. Ten prezradil, že v tejto súvislosti už predložil na vláde návrh nového zákona.

Belga pripomenula, že vzhľadom na pokračovanie pandémie koronavírusu sa už niekoľko mesiacov v krajine vedú diskusie o povinnom očkovaní pracovníkov v zdravotníctve, pričom konzultačný výbor, ktorý vláde pripravuje súbor protipandemických opatrení, tento krok podporuje.

Očakáva sa, že o návrhu zákona sa bude hlasovať pred koncom tohto roka alebo začiatkom budúceho roka. Ak by takýto zákon vstúpil do platnosti, v praxi by to viedlo k strate akreditácie tých zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa odmietajú zaočkovať.

Zoznam osôb, ktorých sa to týka, je dlhý – lekári, zdravotné sestry, záchranári, pracovníci v oblasti poskytovania prvej pomoci, lekárnici atď.

Okrem toho regióny budú musieť využiť svoje kompetencie a vyriešiť aj prípady nezaočkovaného nezdravotníckeho personálu pracujúceho v zdravotníckych zariadeniach, napríklad v oblasti logistiky, administratívy, služieb a podobne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet