Na hlavný obsah

Niektoré prevádzky bojkotujú opatrenia. Hygienici v nich čelia útokom

Odmietajú plniť vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva.

Najskôr čelili útokom verejnosti epidemiológovia, zdravotníci, očkovacie jednotky a naposledy aj predavačky v obchodoch. Do konfrontácie sa už dostávajú aj hygienici. Napríklad v prevádzkach, ktoré nariadenia bojkotujú.

V lete vznikla sieť firiem združených v iniciatíve Voľná zóna. Ide o skupinu podnikateľov, ktorí odmietajú plniť vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Považujú ich za nezákonné a diskriminačné.

„Polícia, samozrejme, má vedomosť o takýchto prevádzkach a aj ich kontroluje. Od začiatku roka sme zistili porušenie protipandemických opatrení v 143 prevádzkach,“ uviedla policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

„Iniciatívy, ktoré zámerne ohrozujú zdravie a životy svojich zamestnancov a zákazníkov, v spolupráci s ďalšími orgánmi štátu, pravidelne monitorujeme,“ reagovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Za iniciatívou stojí hnutie Republika Milana Uhríka. Presné štatistiky nemajú, no údajne združujú 400 až 700 firiem a živnostníkov.

Hygienici môžu podnik alebo zariadenie v prípade nedodržania pravidiel pokutovať. Pri opätovnom porušení na 30 dní zavrieť. V najhoršom prípade živnostenský úrad prevádzkovateľovi zruší živnosť. Hnev a agresia niektorých podnikateľov stúpa, finančná podpora zo strany štátu stagnuje.

„To zúfalstvo podnikateľov je skutočne enormné. A všetci ťažko prijímame nejaké zmeny, ale ľahšie sa s nimi vyrovnávame, pokiaľ máme pocit, že sa s nami jedná férovo,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny riaditeľ Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

Najnovšiu pomoc gastrosektoru má predstaviť minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) v najbližších dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko