Na hlavný obsah

Niektorí ľudia porušujú opatrenia opakovane a zámerne

Policajti rozdali už tisíce pokút.

Od začiatku pandémie eviduje polícia takmer 70 000 priestupkov proti pandemickým opatreniam. Väčšinu pokút vybrali policajti na mieste. Iba 10 percent pokút riešia regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ). Najviac ich zaznamenali v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji, najmenej v Trenčianskom a Nitrianskom.

Po akciách v posledných týždňoch v predajniach potravín či na úradoch, kde si návštevníci odmietli dať rúško eviduje regionálny úrad verejného zdravotníctva v okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou osem ľudí, ktorí porušujú protipandemické pravidlá opakovane a zámerne.

„Pokuta môže byť opakovane udeľovaná a čím viacej opakovaní tým je vyššia. Títo provokatéri sa budú pohybovať v tisícových pokutách,“ ozrejmuje Zuzana Tornócziová, riaditeľka RÚVZ Prievidza.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Za nedodržiavanie protipandemických opatrení môže na mieste policajná hliadka udeliť blokovú pokutu do výšky 1 000 eur. Doteraz pokutu priamo na mieste zaplatilo 50 000 ľudí. No práve tí, ktorí opatrenia porušujú cielene, na mieste neplatia.

„Ak páchateľ nie je ochotný zaplatiť blokovú pokutu, príslušník Policajného zboru oznámi podozrenie zo spáchania priestupku na príslušný RUVZ SR, ktorý je oprávnený prejednať daný priestupok a uložiť sankciu až do výšky 1659 eur,“ hovorí Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia PZ.

Ani takéto sankcie neodrádzajú niektorých ľudí od porušovania pravidiel. Rezort vnútra preto pracuje na sprísnení legislatívy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko