Na hlavný obsah

Nigéria spustí očkovaciu kampaň proti covidu

Miera zaočkovanosti je v celej Afrike veľmi nízka.

Nigéria spustí očkovaciu kampaň proti covidu
Ilustračná snímka - očkovanie proti covidu. Foto: TASR/AP

Najľudnatejšia africká krajina, Nigéria, tento týždeň spustí kampaň očkovania proti ochoreniu COVID-19. Vláda chce do konca januára zaočkovať vyše štvrtinu svojej populácie, teda asi 55 miliónov ľudí. Uviedla agentúra Reuters.

Celkovo by očkovanie mala v krajine dostať približne polovica obyvateľstva – až 111 miliónov osôb. Aktuálna zaočkovanosť je v Nigérii, podobne ako v mnohých ďalších afrických krajinách, veľmi nízka a dosahuje sotva 1,5 % populácie.

Podľa plánu kampane použijú úrady na očkovanie verejné aj súkromné zdravotné zariadenia, obchody, štadióny, školy či parkoviská. Aby plán dosiahol cieľ, musí sa každý deň podať aspoň milión dávok vakcíny proti covidu.

Podľa šéfa prezidentského tímu pre reakciu na epidémiu covidu Bossa Mustaphu má Nigéria dostatok zazmluvnených vakcín, aby dokázala zaočkovať do konca januára aspoň 55 miliónov ľudí.

Mladá populácia

Krajina vsádza hlavne na jednodávkové vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson, ktorých zakúpila zhruba 40 miliónov. Ďalej by mala dostať 12 miliónov dávok vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, ďalších 12 miliónov od firmy Moderna a päť miliónov od spoločnosti AstraZeneca.

Časť vakcín Nigéria dostane prostredníctvom programu pre nízkopríjmové krajiny Covax, ktorý funguje za podpory Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Podľa úradov bude Nigérii stačiť zaočkovať zhruba polovicu populácie, ktorá je veľmi mladá, aby krajina dosiahla kolektívnu imunitu. V budúcnosti štát počíta aj s preočkovaním posilňujúcou dávkou.

Afrika vykazuje veľmi nízky podiel zaočkovaných ľudí. Podľa WHO bolo na konci októbra zaočkovaných proti covidu 6 percent africkej populácie, čo je zhruba 77 miliónov osôb. Z viac ako 50 afrických krajín len desatina dosiahne cieľ mať do konca roka zaočkovaných aspoň 40 percent obyvateľov, predpovedala na konci minulého mesiaca WHO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet