Na hlavný obsah

Nikdy neustrnul na mieste, odišiel ďalší nenahraditeľný. Reakcie na smrť Mekyho Žbirku

Si v mojom srdci navždy, odkázala Marika Gombitová.

Nikdy neustrnul na mieste, odišiel ďalší nenahraditeľný. Reakcie na smrť Mekyho Žbirku
Legenda slovenskej populárnej hudby Meky Žbirka počas koncertu. Foto: TASR

„Bol to šok.“ Týmito slovami reagoval hudobný publicista Juraj Čurný na stredajšiu (10. 11.) nečakanú správu o smrti významného slovenského hudobníka Miroslava „Mekyho“ Žbirku.

„Meky pracoval do posledných dní, nedávno mu vyšla reedícia Modrého albumu, nakrúcal reláciu pre ČT a pracoval na pesničkách pre svoj nový album, ktorý chcel vydať budúci rok pri príležitosti jeho 70-ky,“ pripomenul vo večerných Správach RTVS.

Označil ho za jednu z najvýznamnejších osobností slovenskej populárnej hudby. Dodal, že si preniesol všetko dobré do 80. rokov, kedy naplno rozvinul sólovú kariéru a ľudia by si ho mali pamätať ako skvelého umelca, ktorý „niekoľko desiatok rokov vydával nové pesničky a nikdy neustrnul na mieste“.

„Vždy sa snažil hľadať to, čo vo svete poprichádzalo, čo by jeho tvorbu ozvláštnilo. Ostane po ňom niekoľko desiatok pesničiek, ktoré patria a budú patriť do zlatého fondu slovenskej, ale aj československej populárnej hudby. Bude veľmi chýbať,“ skonštatoval pre RTVS Čurný.

Hudobná scéna v slzách

„Je mi to veľmi ľúto Meky! Odpočívaj v pokoji,“ napísal na sociálnej sieti po smrti Mekyho Žbirku hudobník kapely Elán Vašo Patejdl.

„Môj drahý Meky, veľmi mi budeš chýbať. Si v mojom srdci navždy. S láskou, Tvoja princezná,“ uviedla na facebooku speváčka Marika Gombitová narážajúc na úspešný muzikál Neberte nám princeznú. Žbirka s Gombitovou naspievali aj úspešný duet V slepých uličkách.

„Meky…nemám slov. Ďakujem ti za všetko. FAREWELL,“ lúčila sa ďalšia slovenská hudobníčka Jana Kirschnerová. Pridala sa aj Zuzana Smatanová: „Meky…! Nemôžem tomu uveriť… Odpočívaj v pokoji, budeš nám neuveriteľne chýbať!! Zostávaš navždy v Tvojich pesničkách…. Ďakujeme, úprimnú sústrasť celej rodine.“

„Ďakujem, Meky. Za inšpiráciu a tvoju nadčasovú hudbu, ktorá sa dá nazvať mojím životným soundtrackom. Bolo mi cťou ťa poznať. Navždy v srdci. Odpočívaj v pokoji,“ reagoval spevák Miro Jaroš.

„Nedokážem prestať plakať… Môj priateľ, jeden z mála v tomto biznise, vzor a človek, ktorý ma mal úprimne rád. Mali sme spoločné zážitky, ale aj plány do budúcna. Nedokážem tomu uveriť a nedokážem prestať plakať…Odpočívaj v pokoji, drahý priateľ,“ napísala speváčka Katarína Knechtová.

„Je to prekvapivá správa, aj keď som tušil, že nie je v pohode, pretože sme mali za neho nedávno zaskočiť na koncerte, ktorý nemohol absolvovať,“ povzdychol si spevák kapely No Name Igor Timko.

“Odišiel ďalší nenahraditeľný a opäť príliš skoro… a spolu s ním odišiel ďalší kus môjho detstva… RIP MEKY,” reagovala filmová producentka Wanda Adamik Hrycová.

„Sedíme v šatni úplne zmrznutí. Máme pol hodiny pred koncertom a teraz sme sa to dozvedeli. Určite niečo vymyslíme, asi mu venujeme nejakú pesničku. Kamarátili sme sa spolu, on bol veľmi milý spoločník, skvelý spevák, ktorému nikdy neušla intonácia. Jednoducho super chlap,“ podelil sa o svoje emócie spevák českej kapely Olympic Petr Janda.

Reagovali aj politici

Zuzana Čaputová (prezidentka SR):

„Sveter, typické okuliare a úsmev. Vždy som mala pocit, že vôbec nestarne. Texty jeho piesní poznáme všetci naspamäť. Miloval hudbu, slovenčinu, Londýn a Beatles. Miroslav Žbirka bol a zostane legendou.

Vďaka jeho nadaniu znel slovenský pop aj v časoch hlbokého socializmu absolútne svetovo. V hlave počujem jeho Baladu o poľných vtákoch a som vďačná za to, že tu s nami bol. Od pôsobenia v skupine Modus, cez spoluprácu s Marikou Gombitovou, Lacom Lučeničom a aj počas sólovej dráhy vytvoril desiatky hitov, ktoré pozná celé Slovensko a Česko.

Miro Žbirka nikdy nebol nemoderný chlapec, ako o tom spieval v jednej zo svojich piesní. Naše spomienky na mladosť zostanú navždy spojené s ním.“

Eduard Heger (OĽANO, premiér SR):

„NESPÁLIME TO KRÁSNE V NÁS. Na Slovensku máme len málo autorov a interpretov, ktorí svojou hudbou presiahli svoju dobu. Informácia o úmrtí Mira Žbirku ma zarmútila. Slovenská hudobná scéna prišla o významnú legendu a charizmatickú osobnosť so špecifickým humorom.

Jeho tvorbu poznajú všetky vekové kategórie a zložil mnoho piesní, ktoré nás oslovili najmä svojou lyrikou. Pán Žbirka, odpočívajte v pokoji, pre nás však budete žiť vďaka vášmu talentu večne. Úprimnú sústrasť pozostalým.“

Richard Sulík (SaS, minister hospodárstva):

„O niektorých ľuďoch si myslíme, že sú nesmrteľní… a potom príde deň ako dnes. Zbohom, Meky Žbirka, budeme ťa počúvať navždy.“

Veronika Remišová (Za ľudí, ministerka investícií):

„Odišiel pravý džentlmen.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko