Na hlavný obsah

Nórsko v septembri zrušilo všetky reštrikcie, teraz sprísňuje opatrenia

Počet infikovaných v krajine rastie.

Nórsko v septembri zrušilo všetky reštrikcie, teraz sprísňuje opatrenia
je nepravdepodobné, že by pokračujúci nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom ohrozil zdravotnícke služby. Foto: TASR/AP

Nórsko sa rozhodlo znovu zaviesť celoštátne protiepidemické opatrenia zamerané na potlačenie šírenia koronavírusu. Tamojším mestám a obciam zároveň vláda umožní, aby používali tzv. covidové pasy.

Dôvodom je narastajúci počet infikovaných. Oznámilo to v piatok (12. 11.) tamojší premiér Jonas Gahr Störe, ktorého citovali agentúry AFP a Reuters.

Nórsko, ktoré ešte v septembri zrušilo všetky reštrikcie, zároveň ponúkne od začiatku budúceho roka očkovanie treťou dávkou všetkým osobám vo veku 18 a viac rokov. Ďalší lockdown však severská krajina nateraz nezavedie.

„Vláda chce zaviesť nové celoštátne opatrenia na potlačenie nákazy. Nehovoríme však o takých prísnych obmedzeniach pohybu či iných opatreniach, k akým sme pristúpili v skoršej fáze pandémie,“ dodal Störe.

Nové opatrenia zahŕňajú povinné testovanie pre všetkých dospelých, ktorí prišli do kontaktu s infikovaným. Nezaočkovaní zdravotníci sa budú musieť testovať dvakrát do týždňa a zároveň nosiť rúška, uvádza AFP.

V Nórsku dosiaľ podávali tretiu dávku vakcíny len osobám vo veku 65 a viac rokov, približuje Reuters. Prinajmenšom prvé dve dávky očkovacej látky už v tejto 5,4-miliónovej severskej krajine dostalo 87 % dospelých osôb a 70 % celej populácie.

Napriek tomu tam v posledných dňoch dochádza k výraznému nárastu infikovaných aj hospitalizovaných. Denne v krajine momentálne pribúda približne 1 500 infikovaných a viaceré oblasti už na svojom území zaviedli lokálne epidemické reštrikcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet