Na hlavný obsah

Novela vysokých škôl stále rozdeľuje

Ministerstvo školstva sa názorovo rozchádza s rektormi a študentmi.

Novela zákona o vysokých školách by mala študentom garantovať kvalitné vzdelávanie aj lepšie prepojenie vedomostí s praxou. Študenti sa však obávajú politizácie a straty hlasu.

„Ak by táto novela prešla, riadenie by sa celé otočilo. Bolo by urobené zhora nadol, to znamená, že ministerstvo by bolo tým orgánom, ktorý má najväčšie slovo a hlas študenta a hlas rádového zamestnanca by mohol úplne zaniknúť,“ povedala Zuzana Bujačková členka študentskej časti akademického senátu Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak by novela vysokoškolského zákona prešla v takejto podobe, študenti filozofickej fakulty najväčšej univerzity na Slovensku sú pripravení vyjsť do ulíc.

Štátny tajomník ich však ubezpečuje, že o akademickú slobodu neprídu. „Vo všetkých akademických otázkach môžu slobodne rozhodovať. Dokonca aj v ostatných otázkach rozhodujú prakticky slobodne,“ tvrdí Ľudovít Paulis, štátny tajomník ministerstva školstva.

Podľa študentov novela nemyslí na praktické otázky, ktoré rozhodujú o výbere vysokej školy. „To znamená, v akej izbe bude študent bývať, v akej MHD sa bude voziť do školy, či ju bude mať za rohom, či ho bude učiť motivovaný vyučujúci ktorý má dostatočný plat a nemusí mať ďalšie čiastkové úväzky,“ vymenúva Filip Šuran, predseda Študentskej rady vysokých škôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko