Na hlavný obsah

Nový autorský zákon je terčom kritiky autorov

Rezort kultúry tvrdí, že zákon zlepší ich pozíciu.

Až 90 percent slovenských autoriek a autorov nie je adekvátne odmeňovaných za svoju tvorbu. Vyplýva to z prieskumu autorskej spoločnosti LITA. Situácia umelcov sa pre pandémiu ešte zhoršila.

Podľa združenia autorov nepomôže ani nový autorský zákon, ktorý schválila vláda. Rezort kultúry však tvrdí, že novela zlepšuje ich pozíciu.

Režisérka a scenáristka napr. úspešného filmu Modré z neba Eva Borušovičová dostáva odmeny za šírenie svojich filmových a divadelných diel, ale len za tie so starším dátumom.

„Modré z neba vzniklo pred rokom 2004 a tam to bolo tak, že po určitom čase po premiére filmu mi už potom platili tantiémy. Po roku 2004 sa toto v podstate nerobí, aitro dostane zaplatené za toto dielo, ale tí autori už nedostávajú nič,“ uviedla Borušičová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Textárka a interpretka Mirka Brezovská sa už niekoľko rokov živí aj ako prekladateľka. Podpísala sa aj pod výpravný historický film Mária Terézia.

„Umožnilo sa jednorazové vykupovanie práv a je jedno, či to dielo ide v televízii desaťkrát, dvadsaťkrát, päťdesiatkrát, tam už potom ten autor nedostáva nič,“ povedala Brezovská.

Autori teda žiadajú, aby sa do návrhu novely autorského zákona, ktorá by mala zlepšiť postavenie autorov a umelcov, dostali tzv. tantiémy – podiel na zisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko