Na hlavný obsah

Nový variant koronavírusu často postihuje aj mladých ľudí, tvrdia juhoafrickí odborníci

Na JIS-kách končia aj dvadsiatnici.

Nový variant koronavírusu často postihuje aj mladých ľudí, tvrdia juhoafrickí odborníci
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odborníci v Juhoafrickej republike upozornili, že nový variant koronavírusu omikron, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila za znepokojujúci, postihuje často mladých ľudí. Niektorí z nich pritom končia aj na jednotkách intenzívnej starostlivosti, upozornila agentúra AP.

„Vidíme teraz výraznú zmenu v demografickom profile pacientov s covidom,“ povedala Rudo Mathivhaová, vedúca jednotky intenzívnej starostlivosti nemocnice v johannesburskej štvrti Soweto.

„Dostávajú sa k nám mladí ľudia, tridsiatnici aj ľudia medzi dvadsiatimi a tridsiatimi. Niektorí majú mierny priebeh, iní ale závažnú formu a niekedy končia na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ podčiarkla lekárka. Podľa nej nie je asi 65 percent z pacientov očkovaných a väčšina zo zvyšných dostala len prvú dávku vakcíny.

Hlásené denné prírastky nákaz sú v Juhoafrickej republike zatiaľ relatívne nízke. V piatok (26. 11.) bolo zaznamenaných 2 828 nových prípadov. Ide však o výrazný nárast za posledné týždne, podotkla AP.

Nový variant rýchlo mutuje

Podľa juhoafrických odborníkov je až za 90 percent nových prípadov zodpovedný práve variant omikron a podľa prvých záverov prebiehajúcich štúdií zrejme prenesie každý infikovaný človek vírus v priemere na ďalších dvoch ľudí.

“ Je to obrovský problém. Máme z (tohto variantu) vírusu všetci veľké obavy,“ povedal AP riaditeľ Afrického výskumného zdravotníckeho ústavu (AHRI) Willem Hanekom. Podľa neho je teraz variant rozšírený predovšetkým v provincii okolo mesta Johannesburg, no zdá sa, že sa dostal už do všetkých častí krajiny.

Nový variant rýchlo mutuje, čo mu podľa vedcov môže pomôcť, aby sa rýchlejšie šíril a dokázal obísť reakciu ľudského imunitného systému.

Juhoafrická republika naň upozornila vo štvrtok (25. 11.) a WHO ho nasledujúci deň klasifikovala ako znepokojujúci. Variant sa odvtedy vyskytol už vo viacerých ďalších krajinách vrátane Belgicka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet