Na hlavný obsah

Nový variant koronavírusu je zrejme už aj v Česku

Podozrenie na ochorenie je u ženy, ktorá pricestovala z Namíbie.

Nový variant koronavírusu je zrejme už aj v Česku
Ilustračné foto - koronavírus v Česku. Foto: TASR/AP

V Česku pravdepodobne zachytili prvý prípad novoobjaveného koronavírusového variantu omikron v krajine. Zaznamenali ho u ženy, ktorá do ČR pricestovala z Namíbie, informovala v sobotu (26. 11.) na svojej webovej stránke televízna stanica Nova.

Podozrenie, že žena sa nakazila variantom omikron, vyplýva z  dvoch sekvenačných testov. Podľa TV Nova sa tieto vzorky teraz posielajú do pražského laboratória a čaká sa na vyhodnotenie tretieho testu. Dotyčná vraj pochádza z Liberca a do Česka sa vrátila z dovolenky v Namíbii.

Medzipristátie mala v Juhoafrickej republike (JAR) a Dubaji. „V tejto chvíli jedno z laboratórií v Českej republike overuje možný výskyt pozitívnej vzorky variantu omikron na území nášho štátu,“ povedala hovorkyňa Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová.

„S osobou, u ktorej bola zachytená skúmaná pozitívna vzorka, vykonáva epidemiologické vyšetrovanie príslušná krajská hygienická stanica, ktorá stanovuje protiepidemické opatrenia. Podľa nám dostupných informácií uviedla, že pred návratom do ČR sa zdržiavala v Namíbii,“ doplnila Čechová.

„Dobrá správa je, že táto pani je zaočkovaná, má ľahký priebeh a výsledok sekvenačného testu bude zajtra. Médiá budeme samozrejme informovať,“ napísal na twitteri dosluhujúci český premiér Andrej Babiš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet