Na hlavný obsah

O liečbu monoklonálnymi protilátkami je záujem, ministerstvo je pripravené doviezť ďalšie dávky

Zatiaľ ju absolvovalo 45 pacientov.

O liečbu monoklonálnymi protilátkami je záujem, ministerstvo je pripravené doviezť ďalšie dávky
Na snímke sa zdravotníci starajú o pacienta s covidom. Foto: RTVS

O liečbu monoklonálnymi protilátkami je veľký záujem. Vo vyše 40-tich nemocniciach ju absolvovalo 3 000 ľudí s covidom. Ak to bude potrebné, ministerstvo zdravotníctva je pripravené doviezť ďalšie dávky liečiva. Najnovšie liečbu podávajú aj v bojnickej nemocnici.

Hoci má Viera Lipovská už 65 rokov, stále pracuje ako opatrovateľka v zariadení pre seniorov. Pred niekoľkými dňami sa infikovala koronavírusom, a to tesne pred podaním tretej dávky vakcíny. Aby sa jej stav nezhoršil, všeobecná lekárka ju poslala na liečbu monoklonálnymi protilátkami.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Bola som vďačná za to, že som mohla alebo môžem absolvovať takúto liečbu. Mali by sa mi zmenšiť príznaky, a to liečenie by malo trvať kratšie,“ hovorí pani Viera.

V nemocnici majú na liečbu monoklonálnymi protilátkami vyčlenených 5 lôžok. Zatiaľ ju absolvovalo 45 pacientov.

„Látky sa podávajú vo forme infúzie, tá sa podáva minimálne 30 minút. Pacient je sledovaný vyše hodiny a pol. Teda celkovo dve hodiny,“ vysvetľuje Janka Majdáková, neurologička Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach.

„Dnes podávame MP až do večera, z domova pre seniorov sa nám ozvali, pretože pozitívne diagnostikovali na covid svojich klientov. Je to veľmi náročné, presonálu máme veľmi málo,“ hovorí riaditeľ nemocnice Peter Glatz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko