Na hlavný obsah

O uniknutých nahrávkach z chaty sa dozorujúci prokurátor dozvedel až z médií

Odborníčka hovorí o rozpore s trestným poriadkom.

O uniknutých nahrávkach z chaty sa dozorujúci prokurátor dozvedel až z médií
Video z poľovníckej chaty, ktoré zachytáva politikov Smeru-SD a advokátov pri konverzácii. Foto: RTVS

Prokurátor, ktorý žiadal o nasadenie odposluchov na poľovníckej chate, žiadny záznam doteraz nevidel. O jeho obsahu sa dozvedel až z médií a bez jeho vedomia sa dostal až na Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Odborníčka tvrdí, že ide o porušenie trestného poriadku. Polícia na otázky zatiaľ neodpovedá a špeciálna prokuratúra tvrdí, že jej to neprináleží. Téme sa venoval redaktor RTVS Juraj Mikula.

Vlani v decembri urobila polícia obrovskú akciu, počas ktorej viac ako sto policajtov zaistilo viacero nelegálne držaných zbraní, množstvo zmrazeného mäsa a najmä trofejnej zveri. Išlo o najväčšiu raziu voči pytliakom v histórii krajiny, no aj vtedy ju robila kriminálka.

Pytliakov na chate v Čifároch však riešila Národná kriminálna agentúra (NAKA) napriek tomu, že sa podobnými prípadmi nezaoberá. „Muselo tam byť rozhodnutie služobného funkcionára. Myslím si, že dokonca prezidenta Policajného zboru, že túto vec dávame k príslušnosti NAKA,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek.

Podozrivý policajt

Polícia na otázku, kto presne vyšetrovanie odobril, od štvrtka (11. 11.) neodpovedala. Prípad mal na starosti policajt, ktorý býva v tej istej obci. Aj on je jedným z podozrivých, že nahrávky, ktoré ešte stále podliehajú utajeniu, posunul médiám. Oficiálne vyšetrovanie vedie policajná inšpekcia pod dozorom Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave.

„Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby začal trestné stíhanie pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, z ktorého je predbežne podozrivý príslušník PZ,“ uviedol hovorca KP v Bratislave Juraj Chylo.

Samotný prípad pytliactva dozoroval okresný prokurátor z Levíc. Nahrávky, ktorých vyhotovenie žiadal na súde, však vôbec nevidel, rovnako ako ich prepisy.

„Dozorovému prokurátorovi audiovizuálne záznamy doručené neboli, a to napriek tomu, že ich doručenie žiadal a urgoval. Za zarážajúce je potrebné pokladať to, že doručené boli bez vedomia a súhlasu dozorového prokurátora ÚŠP,“ uvádza KP v Nitre.

Porušenie trestného poriadku

„To sú veci, ktoré sú absolútne v rozpore s trestným poriadkom. Prokurátor, ktorý dozoruje vec, musí byť okamžite informovaný aj o všetkých čiastkových skutočnostiach. Neexistuje, aby nedostal okamžite záznam,“ vysvetlila odborníčka na trestné právo a rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská.

Špeciálna prokuratúra spomínanými záznamami dôvodila v návrhu, ktorým chcela predĺžiť väzbu obvineným v kauze Očistec. „Úradu špeciálnej prokuratúry neprináleží vyjadrovať sa k ich vzniku a rovnako nie je dôvod, aby komentoval v danej súvislosti postupy Krajskej prokuratúry Nitra,“ reagoval jej hovorca Dalibor Skladan na otázku, či o nahrávkach komunikovala s prokurátorom pôvodného prípadu.

Podozrivými v prípade pytliactva boli známi zápasníci zmiešaných bojových umení Radovan Uškrt a Matúš Mečár. Obaja sú zároveň poľovníci a poznajú tiež rodinu Bödörovcov, ktorá si od štátu prenajíma spomínanú chatu, ako aj tamojší poľovný revír.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko