Na hlavný obsah

Obce zasiahnuté povodňami čakajú na peniaze od štátu

Niektoré si museli zobrať úvery.

Obce zasiahnuté povodňami čakajú na peniaze od štátu
Na snímke záchranné práce v čase povodne. Foto: RTVS

Tohtoročné leto prinieslo množstvo zrážok, ktoré vo viacerých slovenských obciach spôsobili živelné pohromy. Obce na svoje náklady sanovali najväčšie škody, teraz čakajú na refundácie od štátu. Pre mnohé z nich je to výrazný škrt v rozpočte, niektoré si musia brať aj úvery.

„Bohužiaľ, u nás sa škody budú pohybovať niekde na úrovni okolo jedného milióna eur. Spôsobené je to tým, že podmylo most, ktorý je prístupom aj pre ťažké nákladné automobily. Momentálne sa vypracováva dokumentácia. Čakáme na rozpočet, že koľko to bude stáť,“ uviedol Rastislav Čepák, starosta obce Košecké Podhradie.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

V obci sa stále vyčísľujú škody. Na to, aby boli schopní pokryť náklady, si museli vybaviť komerčný úver. Peniazmi, ktoré takto získali, vyplatili dodávateľov, ktorí vykonali záchranné práce. „Následne budeme žiadať od štátu refundáciu,“ dodal Čepák.

Záplavy sa nevyhli ani obci Domaniža. Išlo o najhoršie záplavy za posledných päť rokov. „Vznikla nám škoda zhruba okolo 30 000 eur, čo pri našom rozpočte je dosť vysoké číslo,“ priblížil starosta obce František Matušík.

Tok Domanižanka je významný tok povodia Váhu a obec do neho nemôže zasahovať. „Časti rieky boli v minulosti vyregulované betónovými reguláciami, ale nepomáha to,“ dodal Matušík. Podľa neho treba vodu zachytiť nad obcou, aby sa tak zabránilo príchodu prívalovej vlny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny