Na hlavný obsah

Očarujúca herečka Natalie Woodová zomrela za záhadných okolností pred 40 rokmi

Hviezdila vo West Side Story či v Rebelovi bez príčiny.

Očarujúca herečka Natalie Woodová zomrela za záhadných okolností pred 40 rokmi
Na archívnej snímke americká herečka Natalie Woodová. Foto: TASR/AP

Natalie Woodová, americká herečka ruského pôvodu, zomrela pred 40 rokmi za doteraz nejasných okolností. Preslávila sa napríklad ako Maria v legendárnom muzikáli West Side Story či ako predavačka Angie v kultovom filme Muž, o ktorom nič neviem.

Narodila sa 20. júla 1938 v San Franciscu do rodiny emigrantov z Ruska ako Natalia Nikolajevna Zacharenko. Svoju prvú filmovú rolu dostala už ako štvorročná, zahrala si plačúce dievčatko vo vojnovej dráme Happy Land. Jej herecký talent však dostal prvé uznanie až v dráme Zajtrajšok je navždy (Tomorow Is Forever), uvádza životopisný portál britannica.com.

Veľkú úlohu si po prvý raz zahrala vo filme Rebel bez príčiny (Rebel Without The Cause), obsadila rolu filmovej partnerky legendárneho Jamesa Deana. Za brilantné prevedenie postavy si vyslúžila nomináciu na Oscara.

V roku 1965 hrala v dráme Inside Daisy Clover, čo bolo na tri roky jej posledné natáčanie. Na plátno sa vrátila až v roku 1969, keď si zahrala v populárnej komédii Bob & Carol & Ted & Alice.

Woodová bola trikrát vydatá, pričom si dvakrát vzala rovnakého muža. Jej prvé manželstvo trvalo od roku 1957, vzala si herca Roberta Wagnera. Mali spolu dcéru Natašu, manželstvo však rozviedli už o päť rokov.

Natalie Woodová so svojím manželom Robertom Wagnerom.Foto: ČTK/ZUMA
Foto: ČTK/ZUMA

V rokoch 1969 až 1972 bola manželkou producenta a scenáristu Richarda Gregsona, no po rozvode v roku 1972 sa opäť vrátila k prvému manželovi, s ktorým zostala až do smrti.

Je niekto zodpovedný za jej smrť?

Herečka zomrela vo veku 43 rokov za doteraz nevyjasnených okolností. Počas jednodňovej dovolenky na súkromnej jachte s manželom Wagnerom a hereckým kolegom Christopherom Walkenom sa údajne pri pobreží ostrova Santa Catalina pri prestupovaní z jachty na čln pošmykla, spadla do mora a utopila sa.

Súkromná jachta Natalie Woodovej.
Súkromná jachta, z ktorej vypadla Natalie Woodová a utopila sa pri ostrove Santa Catalina v Kalifornii.Foto: ČTK/ZUMA
Foto: ČTK/ZUMA

Ako uvádza Československá filmová databáza, neskôr vyšlo najavo, že Walken nebol iba obyčajný kolega. Podľa kapitána jachty a svedectva ďalšej ženy obaja muži asi štvrťhodinu počúvali, ako topiaca sa Woodová volá o pomoc. Ani jeden z nich sa k tragickej udalosti nechcel dlhé roky vyjadrovať. Svedkovia však tvrdili, že pred udalosťou bolo počuť, ako sa muž háda so ženou. Komu patril mužský hlas nie je jasné.

Jej smrť bola najskôr klasifikovaná ako nehoda, ale v roku 2012 po tom, čo prípad znovu otvorili, príčinu herečkinho úmrtia zmenili na „neurčitú“. O šesť rokov neskôr udalosť americké úrady označili za „podozrivé úmrtie“, informuje server britannica.com.

Vyšetrovatelia označili za „záujmovú“ osobu práve jej manžela. V televíznom dokumente o Woodovej s názvom What Remains Behind (Čo zostáva skryté) z roku 2020 Wagner však poprel akékoľvek zapojenie sa do udalosti vedúcej k herečkinej smrti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet