Na hlavný obsah

Ochota zaočkovať sa stúpa s výškou zárobku, ukazuje prieskum

Vplyv má aj vzdelanie.

Ochota zaočkovať sa stúpa s výškou zárobku, ukazuje prieskum
Zdravotná sestra podáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna zdravotníčke vo vakcinačnom centre. Foto: TASR

Podiel zástancov vakcíny proti koronavírusu je spomedzi jednotlivých mzdových skupín najvyšší medzi najlepšie zarábajúcimi Slovákmi. Ukázali to výsledky prieskumu portálu Platy.sk.

Prvý decil označuje desatinu najhoršie zarábajúcich zamestnancov na Slovensku. V skupine najhoršie zarábajúcich zamestnancov (< 1. decil) bolo 62 percent respondentov, ktorí sú za očkovanie. Na opačnom konci, teda skupina ľudí s najvyššími platmi (> 9. decil) je za očkovanie až 90 percent opýtaných.

Zdroj: platy.sk

Podobné výsledky sú aj v prípade odporcov očkovania proti covidu-19. Najviac ich bolo v skupine s najnižšími platmi, najmenej s najvyššími.

Zdroj: platy.sk

Strach z očkovania

Prieskum tiež zisťoval, koľko ľudí nemá doteraz jasný postoj a pociťuje z očkovania strach. Najväčšia časť bola v skupine s najnižšími príjmami. Nejasné stanovisko tu má takmer štvrtina ľudí.

Zdroj: platy.sk

V prípade ľudí so strednými platmi išlo o 14 percent. Najnižší podiel strachu z očkovania bol v kategórii respondentov s najvyšším príjmom, išlo o šesť percent.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že zástancov vakcíny je najviac u zamestnancoch v oblasti vývoja a technológií, žurnalistiky, zákazníckej podpory, chemickom priemysle a IT.

Zdroj: platy.sk

Spomedzi úrovní pracovného zaradenia bol najvyšší podiel zástancov očkovania v TOP manažmente. Za vakcínu tu bolo až 84 percent opýtaných.

Očkovanie odmieta cestovný ruch aj gastro

Naopak, najmenej zástancov očkovania je medzi nekvalifikovanými robotníkmi. Za vakcínu bolo 61 percent opýtaných. Medzi týmito pracovníkmi je 14 percent úplných odporcov očkovania proti ochoreniu covid-19.

Druhý najnižší podiel zástancov očkovania je medzi kvalifikovanými robotníkmi a zamestnancami v službách. Za vakcínu bolo 62 percent respondentov. V tejto skupine bolo zároveň najviac odporcov očkovania. Až pätina opýtaných.

Zdroj: platy.sk

Spomedzi jednotlivých pracovných oblastí bol najnižší podiel respondentov, ktorí podporujú vakcináciu v strojárstve, v oblasti bezpečnosti a ochrany a vo výrobe. Najmenej zástancov očkovania majú aj zamestnanci v oblastiach, ktorých pandémia zasiahla najviac. Ide o ľudí v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve.

Trend naznačuje aj úroveň vzdelania

Výsledky prieskumu mapujú tiež vnímanie očkovania podľa toho, aké dosiahli respondenti vzdelanie. Výsledky ukázali, že čím je vyšší stupeň vzdelania, tým je vyšší podiel zástancov vakcíny.

Zdroj: platy.sk

Pokiaľ pri zamestnancoch so základným či stredoškolským vzdelaním bez maturity bolo za vakcínu necelých 60 percent opýtaných, v prípade ľudí s vysokoškolským titulom 2. alebo 3. stupňa išlo o viac ako 80 percent respondentov.

Podobné výsledky aj v zahraničí

Prieskum o postojoch k očkovaniu realizovala stránka platy.sk spolu s ďalšími európskymi mzdovými porovnávačmi, ktoré patria pod medzinárodný portál Paylab.com.

Výsledky v Českej republike, Maďarsku a Bulharsku potvrdili rovnaký trend ako na Slovensku. Respondenti z najvyššej platovej kategórie mali vždy najpozitívnejší postoj k očkovaniu.

Zdroj: platy.sk, paylab

Prieskum portálu Platy.sk sa konal od 13. októbra do 9. novembra. Na otázky odpovedalo 3 314 respondentov. Portál Platy.sk patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko