Na hlavný obsah

Očkovanie tehotných žien medzi 27. a 31 týždňom výrazne zvyšuje protilátky u novorodencov

Mali ich dokonca viac než samotné matky.

Očkovanie tehotných žien medzi 27. a 31 týždňom výrazne zvyšuje protilátky u novorodencov
Tehotná žena prijíma vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: SITA/AP

Novorodencov proti covidu najlepšie chráni vakcína, ktorú tehotnej žene podajú medzi 27. a 31. týždňom tehotenstva. S odvolaním sa na vedeckú štúdiu Hebrejskej univerzity a nemocnice Hadasa v Izraeli o tom v piatok (19. 11.) informoval denník Haarec.

Štúdia preukázala, že po očkovaní v tejto fáze gravidity mali novorodenci viac protilátok ako tí, ktorých matky sa nechali v čase tehotenstva očkovať skôr alebo neskôr.

Štúdia sa uskutočnila na 171 gravidných pacientoch s priemerným vekom 31 rokov. Rozdelili ich do dvoch skupín, prvú zaočkovali medzi 27. a 31. týždňom tehotenstva, druhú medzi 32. a 36. týždňom.

Ukázalo sa, že ženám očkovaným v neskoršej fáze sa narodili deti s úrovňou protilátok o 40 percent nižšou než mali novorodenci druhej skupiny matiek. Navyše, v skupine tehotných očkovaných medzi 27. – 31. týždňom mali deti dvakrát viac protilátok ako matky samotné. V druhej skupine sa množstvo protilátok novorodencov a matiek nelíšilo.

Štúdiu publikovali v odbornom časopise Clinical Microbiology and Infection. „Domnievame sa, že placenta je schopná filtrovať a vybrať len najúčinnejšie protilátky potrebné na neutralizáciu vírusu. Pozorovali sme to na type protilátok a pri testoch sily neutralizácie,“ povedal jeden z vedúcich autorov štúdie Amichaj Rottenstreich.

V Izraeli schválili očkovanie detí od päť do 11 rokov a očkovanie sa má čoskoro začať. V štádiu klinických testov sú vakcíny určené deťom od šiestich mesiacov do štyroch rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet