Na hlavný obsah

Od decembra budú slovenské pralesy prísne chránené

Stromy sa tu dožívajú vyššieho veku.

Od decembra budú slovenské pralesy prísne chránené
Lokalita Skalnatá v Lúčanskej Malej Fatre Foto: RTVS

Od 1. decembra už budú naše pralesy prísne chránené. Začiatkom novembra vláda schválila vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska. Tá zahŕňa 76 lokalít roztrúsených na viacerých územiach.

Za mapovaním a identifikáciou pralesov je niekoľkoročná práca nezávislých ochranárov. Verejný tlak vytvorila aj petícia Dajme pralesom 5-ku, ktorú podpísalo vyše 30 000 ľudí.

Prales v lokalite Skalnatá v Lúčanskej Malej Fatre identifikovali počas mapovania ešte v rokoch 2009 – 2010 vo výmere približne 40 hektárov, povedal Juraj Vysoký z Občianskeho združenia Prales.

V súčasnosti táto lokalita nie je prísne chránená, aj keď tam platí druhý stupeň ochrany, pretože ide o územie európskeho významu, ktoré je súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000. To však neznamená, že je chránené pred ťažbou.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Po vyhlásení novej prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska sa dostane medzi prísne chránené územia, kde bude platiť piaty stupeň ochrany, a teda akákoľvek ťažba bude zakázaná,“ vysvetlil Vysoký.

Ochranár hovorí, že v pralesoch sa stromy dožívajú vyššieho veku – od 250 do 500 a viac rokov. Buk sa bežne dožíva 250 rokov, jedľa 350 až 400 rokov a smrek aj cez 400 rokov.

Predpokladalo sa, že na Slovensku sa nachádza okolo 20 000 hektárov pralesov a pralesových zvyškov. Po celoplošnej inventarizácii zmapovali len zhruba 10 100 hektárov. Z nich viac ako 200 hektárov významne poškodila ťažba.

Pralesy a pralesové zvyšky netvoria ani pol percenta z celkovej rozlohy slovenských lesov, no aj tak je ich u nás viac, ako napríklad v západnej Európe či v susednom Česku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko