Na hlavný obsah

Od smrti Yvesa Montanda uplynulo 30 rokov. Zahral si aj v snímke Priznanie

Okrem herectva sa venoval spevu.

Od smrti Yvesa Montanda uplynulo 30 rokov. Zahral si aj v snímke Priznanie
Foto: Twitter

Francúzsky herec a šansoniér talianskeho pôvodu Yves Montand zomrel pred 30 rokmi, 9. novembra 1991. Rodným menom Ivo Livi vynikal všestrannosťou. Komediálny talent predviedol po boku Louisa de Funésa v komédii Rozmary mocných, zaskvel sa v aj v dráme Priznanie o politických procesoch v Československu. Narodil sa 13. októbra 1921.

Montand pochádzal z ťažkého sociálneho prostredia. Po prvých pestrých pracovných skúsenostiach začal vďaka svojmu podmanivému hlasu spevácku kariéru v marseillskom music hall. Stále viac ho však priťahoval film, imitoval slávnych hercov a spieval vtedajšie hudobné šlágre.

Predskokan Edit Piaf

V roku 1944 zakotvil v Paríži, kde sa stretol so šansoniérkou Edit Piaf. Tá ho vzala do svojho programu ako predskokana a pomohla mu s naštartovaním hudobnej i filmovej kariéry. Do filmových ateliérov prvýkrát vstúpil v roku 1946, keď sa objavil v snímke Hviezda bez svetla.

V tom istom roku mu režisér Marcel Carne pridelil jednu z hlavných úloh vo filme Brány noci. Ale až triler Mzda strachu z neho v roku 1953 urobil filmovú hviezdu. Odvtedy hral Montand nielen vo francúzskych, ale aj zahraničných filmoch, a tiež spieval. Stal sa veľvyslancom francúzskeho šansónu.

Triler z obdobia politických procesov

Francúzsky herec nakrútil vyše 60 filmov a nahral stovky piesní. K najznámejším filmom patrí Mzda strachu, Čarodejnice zo Salemu alebo Vojna sa skončila.

Predlohou snímky Priznanie z roku 1970, kde Montand stvárnil hlavnú úlohu, bola rovnomenná autobiografická kniha Artura Londona, bývalého námestníka ministra zahraničia a popredného funkcionára KSČ, ktorý ako jeden z mála prežil vykonštruované procesy v 50-tych rokoch. Tento politický kriminálny triler opisuje súdny proces s Rudolfom Slánskym.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet