Na hlavný obsah

Od závalu v Bani Nováky, pri ktorom zahynuli štyria baníci, uplynulo 15 rokov

Hlavnou príčinou tragédie boli nepriaznivé geologické faktory.

Od závalu v Bani Nováky, pri ktorom zahynuli štyria baníci, uplynulo 15 rokov
Na archívnej snímke pohľad do zaplavenej a zasypanej časti banskej chodby v bani Nováky, v ktorej došlo 16. novembra 2006 k závalu. Foto: TASR

V hnedouhoľnej Bani Nováky Hornonitrianskych baní Prievidza došlo pred 15 rokmi (16. 11. 2006) k závalu. Pri nešťastí, ku ktorému došlo v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli, zahynuli štyria baníci.

Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov. Siedmim z nich sa podarilo uniknúť, štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.

Vyšetrovanie a odškodnenie

Na vyšetrenie tragédie boli ustanovené komisie. Dospeli k záveru, že hlavnou príčinou prievalu v Novákoch boli nepriaznivé geologické faktory pôsobiace v nadloží uhoľného sloja.

V jednom prípade sa však zistilo aj porušenie zákona a desiatich ďalších banských predpisov, ktoré spočívali v nesprávnom zhodnotení situácie riadiacimi pracovníkmi. Okrem iného neboli realizované dva plánované vrty v nadloží dobývaného poľa.

Tieto porušenia podľa odborníkov ovplyvnili rozhodovací proces pri riešení krízovej situácie v postihnutom stenovom porube, avšak priamo neovplyvnili príčiny a priebeh prievalu.

Miesto prievalu bane následne bezpečne izolovali od ostatnej časti bane dvoma betónovými protiprievalovými hrádzami.

Banskí záchranári vychádzajú 18. novembra 2006 z nováckej bane.Foto: TASR
Foto: TASR

Vláda v roku 2006 odsúhlasila odškodnenie pozostalých po obetiach tohto banského nešťastia v sume 33 194 eur pre každú pozostalú osobu. Celkovo sa z rezervy vlády uvoľnilo 298 745 eur.

Obete banského nešťastia si na jednom zo svojich banských úsekov každoročne pripomínajú aj predstavitelia Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP).

Obžalovaní sú štyria ľudia

Kauzou prievalu sa Okresný súd v Prievidzi začal zaoberať po šesť a pol roku od tragickej udalosti – v apríli 2013. Dodnes sú z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu obžalovaní štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza – Dalibor R., Karol D., Jozef H. a Stanislav V., ktorým v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

Obžaloba im okrem iného kladie za vinu, že napriek tomu, že niekoľko dní pred tragédiou dochádzalo k prítokom vody na predmetný úsek a dva dni pred prievalom boli na tomto mieste, nevyhodnotili tieto prívaly vody ako príznaky prievalu, nevykonali potrebné opatrenia a vec neoznámili Obvodnému banskému úradu v Prievidzi.

Prokuratúra tiež podala obžalobu na Stanislava V. pre zločin marenia spravodlivosti v marci 2019. Na podklade pokynu prokurátora pre vyšetrovateľa mal v roku 2013 pripraviť dokumentáciu prieskumných a hydrologických vrtov v oblasti prievalu zo 16. novembra 2006, ako dôkazy pre trestné konanie na OS v Prievidzi.

Posledná rozlúčka so 41-ročným baníkom Jozefom Nečeyom, ktorý zahynul v Bani Nováky.Foto: TASR
Foto: TASR

„Obžalovaný mal vypracovať mapu hrúbky nadložných ílov, na ktorej mali chýbať dva dôležité vrty a ich dokumentácia, pričom takto upravené a neúplné podklady boli predložené cestou polície a prokuratúry súdu,“ uviedol v decembri zastupujúci hovorca Krajskej prokuratúry Trenčín Vlastimil Krokvička.

Z týchto dvoch vynechaných vrtov realizovaných v rámci ďalšej ťažby uhlia v rokoch 2011 a 2012 v blízkosti miesta prievalu pritom podľa neho vyplývalo, že v mieste otvorenia stenového porubu, na ktorom došlo následne k prievalu, nebola zachovaná požadovaná hrúbka 30 metrov ochrannej vrstvy nadložných ílov, čím by mohlo dôjsť k spochybneniu obhajoby obžalovaných v kauze prievalu o náležite vykonanom hydrogeologickom prieskume.

Naposledy sa súd kauzou zaoberal 10. decembra 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny