Na hlavný obsah

Odborári žiadajú vyššie platy, k daňovej revolúcii majú výhrady

V otázkach valorizácie platov chýba diskusia, tvrdia.

Odborári žiadajú vyššie platy, k daňovej revolúcii majú výhrady
Predseda Konfederácie odborových zväzov Marián Magdoško. Foto: TASR

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR vyzýva poslancov parlamentu, aby v štátnom rozpočte našli peniaze na valorizáciu platov zamestnancov.

Prezident KOZ Marián Magdoško tvrdí, že zástupcovia vlády v roku 2020 sľúbili konfederácii, že sa touto témou budú zaoberať. „Preto sme očakávali návrh štátneho rozpočtu, ale na valorizáciu tam je nula,“ dodal s tým, že Slovensko sa v parite kúpnej sily za posledný rok a pol prepadlo na posledné miesto v Európskej únii.

„Apelujem na vládu, aby presunula peniaze z rezervy vlády na platy zamestnancov.“ Ako tvrdí, v rezerve sú veci, ktoré by nemali mať prednosť pred zvyšovaním platov.

Platí podľa neho stále rovnaká požiadavka, teda 13-percentný rast platov. Ako uviedol, o čísle sa dá uvažovať, no najskôr musí dôjsť k rozhovorom.

Výhrady k daňovej revolúcii

KOZ má výhrady aj k daňovej revolúcii, ktorú nedávno predstavil minister financií Igor Matovič (OĽANO). Magdoško tvrdí, že chýba dialóg so sociálnym partnerom. „Nehovoriac o tom, že len pred nedávnom bol v Lisabone samit lídrov, ktorého záverom bolo, aby sa kládol dôraz na sociálnu Európu a dialóg.“

Okrem iného tvrdí, že návrh je zlý a minister financií klamal. „Pretože čisté mzdy stúpnu zamestnancom, ktorí zarábajú viac ako 2 000 eur, všetkým ostatným budú klesať,“ doplnil.

Novela zákona o štátnej službe

Konfederácia sa v súvislosti s novelou zákona o štátnej službe plánuje obrátiť na Ústavný súd (ÚS) SR. Z novely zákona vyplýva, že generálny tajomník služobného úradu bude mať silnejšie právomoci.

„Vzhľadom na to, že poslanci prelomili prezidentkine veto, oslovíme poslancov, aby si osvojili našu sťažnosť.“ Rovnakú požiadavku budú podľa neho adresovať aj prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorá novelu zákona vetovala.

„Dôsledkom tejto novely bude krágľovanie nepohodlných ľudí. Ak sa nadriadený ráno zle vyspí, tak môže polovicu ľudí vyhodiť z práce,“ myslí si Magdoško.

Nové opatrenia

Podľa odborárov by vláda mala počúvať rozhodnutia konzília odborníkov. Magdoško nevidí význam v testovaní zamestnancov antigénovými testami. „Kupujeme ďalších desať miliónov testov, ale na platy zamestnancov stále nemáme,“ dodal. Tvrdí, že ideálnejšie by boli PCR testy, ale tie sú veľmi drahé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko