Na hlavný obsah

Odlesňovanie v Amazónii vzrástlo o 22 percent, najviac za posledných 15 rokov

Bolsonaro tvrdí, že bojujú proti nelegálnemu výrubu.

Odlesňovanie v Amazónii vzrástlo o 22 percent, najviac za posledných 15 rokov
Na snímke vyklčované stromy z Amazonského pralesa. Foto: TASR/AP

Odlesňovanie v Amazonskom pralese v Brazílii za rok vzrástlo o 22 percent, čo je najviac od roku 2006. S odvolaním sa na vo štvrtok (18. 11.) zverejnenú vládnu výročnú správu o tom informuje agentúra Reuters. Zistenie podľa nej odporuje tvrdeniu prezidenta Jaira Bolsonara, že brazílske úrady proti nelegálnemu výrubu bojujú.

Amazonský prales v Brazílii medzi augustom 2020 a júlom tohto roka podľa brazílskeho Národného ústavu pre výskum vesmíru (INPE) prišiel o 13 235 kilometrov štvorcových (km²) svojej rozlohy. Zistenia sa zakladajú na satelitných údajoch.

Správu INPE síce zverejnili vo štvrtok, ale datovaná bola už 27. októbra, čo bolo pred začiatkom klimatickej konferencie OSN. Úrady tak podľa spravodajského webu BBC s jej zverejnením zrejme čakali, až samit skončí.

„Je to hanba. Je to zločin,“ povedal agentúre AP Márcio Astrini, šéf siete ekologických neziskových skupín Observatorio del Clima. „Vidíme ničenie amazonského dažďového pralesa vládou, ktorá ničenie životného prostredia urobila svojou verejnou politikou,“ dodal.

Brazílsky minister životného prostredia Joaquim Leite poznamenal, že dáta predstavujú „výzvu“. Úrady podľa neho musia „proti týmto zločinom“ dôraznejšie postupovať. Zároveň ale doplnil, že „údaje neodrážajú situáciu z posledných niekoľkých mesiacov“.

Amazónia sa rozkladá na území viacerých štátov, zo 60 % je v Brazílii. Dokáže pohltiť významné množstvo uhlíka, čím prispieva k spomaleniu globálneho otepľovania. Je domovom zhruba troch miliónov rastlinných a živočíšnych druhov, rovnako ako milióna pôvodných amerických obyvateľov.

Prezidentove sľuby

K zrýchlenému tempu odlesňovania dochádza, hoci sa prezident Bolsonaro teraz snaží ukázať, že jeho vláda to s ochranou amazonského pralesa myslí vážne.

Na nedávnej klimatickej konferencii COP26 v Glasgowe oznámila brazílska vláda záväzok ukončiť nelegálne odlesňovanie do roku 2028, čo by si vyžadovalo výrazné medziročné poklesy vo výrube.

Bývalý armádny dôstojník a teraz prezident Bolsonaro však stále volá po rozšírení ťažby a komerčného poľnohospodárstva v chránených častiach pralesa, píše Reuters.

Pred začiatkom Bolsonarovho mandátu v januári 2019 nezaznamenala brazílska Amazónia medziročný úbytok lesov presahujúci 10 000 km², píše agentúra AP. V rokoch 2009 až 2018 bolo v priemere ročne vyrúbaných 6 500 km² pralesa. Odvtedy ale ročný priemer vyskočil na 11 405 km².

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet