Na hlavný obsah

Odporcovia opatrení proti covidu sa zišli vo Viedni, prišlo takmer 40 000 ľudí

V Rakúsku bude od pondelka celoštátny lockdown.

Odporcovia opatrení proti covidu sa zišli vo Viedni, prišlo takmer 40 000 ľudí
Ľudia na demonštrácii proti pandemickým opatreniam vo Viedni. Foto: ČTK/AP

V centre Viedne v sobotu (20. 11.) ľudia protestovali proti pandemickým opatreniam v rámci demonštrácie, ktorú zvolala opozičná pravicovo populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ).

Len dva dni pred začiatkom celoštátneho lockdownu sa zatiaľ na námestí Hrdinov blízko Hofburgu zišlo bezmála 40 000 ľudí, informovala agentúra APA. Atmosféra bola podľa rakúskych médií vyostrená a došlo aj na potýčky s políciou. Najmenej desať ľudí zatkli.

Úrady pôvodne počítali s tým, že sa do protestu zapojí asi 15 000 ľudí. Podľa usporiadateľov do centra metropoly dorazilo až 100 000 ľudí, policajné odhady hovoria o 38 000 protestujúcich. Na bezpečnosť dohliada 1 300 strážcov zákona.

Okolie Hofburgu a časť okružnej triedy (Ringstrasse) až k budove opery boli uzavreté. Na miesto prúdili už od dopoludnia davy ľudí, ktorí o sebe dávali hlasno vedieť bubnami, píšťalkami a skandovaním.

Stovky demonštrantov prišli do Viedne autobusmi či vlakmi z iných spolkových krajín i zo zahraničia. Viedenská radnica obyvateľov varovala, aby sa do centra mesta radšej nevydávali.

Došlo aj k výtržnostiam

Protest prebehol až na výnimky bez násilností. Niektorí demonštranti zapaľovali pyrotechniku a hádzali na policajtov fľaše a plechovky. Pri potýčkach policajti použili paprikový sprej, uviedla APA.

Minister vnútra Karl Nehammer povedal, že útoky na policajtov sú „úplne neprijateľné“ a poďakoval poriadkovým zložkám. „Pri náročnom zásahu sa zachovali profesionálne a dokázali zabezpečiť bezpečnosť,“ povedal. Polícia kontrolovala aj dodržiavanie protiepidemických pravidiel.

Podľa agentúry APA sa účastníci demonštrácie mobilizovali cez sociálnu sieť Telegram a polícia mala informácie, že dorazia aj pravicoví extrémisti. Do protestu sa zapojili okrem iného priaznivci novozaloženej strany skeptikov proti očkovaniu MFG (Ľudia, Sloboda, Základné práva) či xenofóbneho Identitárneho hnutia Rakúska (IBÖ).

Bezpečnostné sily sa pripravovali aj na možné útoky proti vládnym úradom, sídlam médií a nemocniciam, preto bola posilnená ich ostraha.

Nacistické symboly

Na demonštráciu dorazili stovky ľudí s vlajkami a so symbolmi rakúskej orlice na oblečení. Niektorí aktivisti mali na sebe žlté hviezdy s nápisom „neočkovaný“, na plagátoch a transparentoch boli napríklad heslá „Tak to v roku 1938 začalo“ alebo „Schallenberg = Mengele“.

Používanie symbolov a asociácií spojených s nacistickým režimom minister Nehammer odsúdil. „Nie je to len nevkusné, ale bagatelizuje to aj zločiny nacistov a uráža milióny obetí ich diktatúry a ich blízkych,“ povedal.

Rakúsko v piatok (19. 11.) rozhodlo o celoštátnom lockdowne, ktorý sa začne v pondelok (22. 11.), a navyše nariadilo povinné očkovanie proti covidu pre všetkých obyvateľov. V krajine už týždeň platia prísne reštrikcie pre ľudí bez očkovania, podľa vlády to ale k spomaleniu šírenia nákazy nestačí, a preto pristúpila k tvrdším opatreniam.

V piatok Rakúsko ohlásilo rekordných takmer 16 000 nových prípadov infekcie za deň, v sobotu pribudlo 15 297 infikovaných. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží 524 covidových pacientov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet