Na hlavný obsah

Odvaha vojnových veteránov by nám mala byť príkladom aj v súčasnej dobe

Slovenskí politici si uctili ich obetavosť a bojovnosť.

Odvaha vojnových veteránov by nám mala byť príkladom aj v súčasnej dobe
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pietneho aktu pri príležitosti Dňa vojnových veteránov na Vojenskom cintoríne Petržalka. Foto: TASR

„O mier alebo zmier sa musíme usilovať v každej dobe,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Dňa vojnových veteránov, ktorý si pripomenula na vojnovom cintoríne v bratislavskej Petržalke.

„Mier nie je samozrejmosť. O mier alebo zmier sa musíme usilovať v každej dobe. Aj v dobe, ktorá je ťažká a prežívame rôzne krízy. Aj preto treba, aby sme aj v týchto ťažkých časoch hľadali viac to, čo nás spája, než to, čo nás rozdeľuje,“ vyhlásila prezidentka.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) poukázal na hrdinstvo veteránov, a na to, že v boji vytrvali do konca a bojovali zo všetkých síl. „Každá vojna so sebou prináša nenahraditeľné a nevyčísliteľné straty. Je našou povinnosťou nikdy nezabudnúť na hrdinstvo a obetavosť tých, ktorí bojovali za to, aby sme my mohli žiť v slobode a mieri. Česť ich pamiatke,“ uviedol.

Na snímke zľava predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) a predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).
Na snímke zľava predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) a predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).Foto: TASR
Foto: TASR

Aj v súčasnosti, keď Slovensko bojuje proti novému koronavírusu, sa podľa Hegera rozhodujeme, či do boja vstúpime. „Chcem túto paralelu použiť, pretože bez obety nevieme zabezpečiť verejné blaho. Každý z nás potrebujeme vstúpiť do toho prvého kroku a urobiť niečo pre druhých,“ podotkol Heger.

Dodal, že chce pozvať všetkých nerozhodnutých ľudí, aby urobili krok odvahy a pomohli poraziť pandémiu a ochorenie covid-19.

Položením venca na vojnovom cintoríne v Petržalke si tento významný deň pripomenul aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). „Rozprával som sa tu s bežnými ľuďmi, ktorí sú veteráni, a rozprávali sme sa aj o terajšom ohrození. Ohrozenie nemusí byť len vojenské, ale môže to byť aj pandemické, ktoré máme teraz. Ľudia umierajú aj teraz v civilizovanom svete,“ podotkol.

Hrdinstvo vojnových veteránov si uctil tiež minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). „Tento deň upriamuje pozornosť na skončenie bojov prvej svetovej vojny. Nezabúda však na všetkých vojnových veteránov, ktorí odhodlane bojovali počas akýchkoľvek krvavých konfliktov. Večná česť a sláva,“ napísal v statuse na sociálnej sieti.

„Vojnové cintoríny sú, žiaľ, plné hrdinov, ktorých posolstvo nesmie zahynúť – oni pre nás a našu budúcnosť bojovali, mnohí preliali krv a umierali,“ dodal šéf rezortu obrany s tým, že sa v tento deň rozhodol darovať krv, aby aj on pomohol iným.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko