Na hlavný obsah

Oko za oko. V Iráne popravili muža, ktorý zavraždil svoju priateľku, keď mal 17 rokov

Ľudskoprávne organizácie žiadali zrušenie trestu.

Oko za oko. V Iráne popravili muža, ktorý zavraždil svoju priateľku, keď mal 17 rokov
Na snímke popravený muž Armán Abdolalí. Foto: Radio Free Europe/fararu.com

V Iráne popravili v stredu (24. 11.) ráno muža, ktorého zadržali za vraždu jeho priateľky ešte v roku 2014, keď mal 17 rokov. Stalo sa tak napriek výzvam zo strany ľudskoprávnych organizácií vrátane Amnesty International (AI), ktoré apelovali, aby k vykonaniu trestu smrti nedošlo. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na súdne zdroje.

Armána Abdolalího (25) popravili v stredu skoro ráno vo väznici Radžáí Šahr v meste Góhardašt neďaleko Teheránu v súlade s odvetným pravidlom „oko za oko“, ktorého uplatnenie žiadala rodina jeho obete, uvádza iránsky súdny portál Mizan Online.

Muža odsúdili na trest smrti dvakrát, avšak popravu obidva razy po medzinárodných protestných reakciách odložili.

AI priblížila, že prvýkrát mu trest smrti udelili v decembri 2015 po „mimoriadne nespravodlivom procese“, v ktorom sa súd „spoliehal na priznania získané mučením“. Na smrť ho odsúdili znova vlani v opätovnom procese, keď súd rozhodol, že je vinný z vraždy svojej priateľky, keďže neexistovali dôkazy, že tento čin nespáchal.

O ušetrenie jeho života žiadal i Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) so sídlom v Ženeve. „Medzinárodné zákony o ľudských právach jednoznačne zakazujú ukladať trest smrti komukoľvek mladšiemu ako 18 rokov,“ argumentoval OHCHR.

Podľa údajov AI vykonal Irán vlani 246 popráv. Krajina často čelí medzinárodnej kritike za popravy ľudí usvedčených zo zločinov, ktoré spáchali ako mladiství. Ide totiž o porušenie Dohovoru o právach dieťaťa, ktorý ratifikovala aj Iránska islamská republika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet