Na hlavný obsah

Omikron je už aj v Austrálii. Krajina potvrdila dva prípady

Infikovaní nemajú žiadne príznaky.

Omikron je už aj v Austrálii. Krajina potvrdila dva prípady
Pasažieri na letisku v Sydney oblečení v ochranných oblekoch. Foto: twitter/ 5 News Australia

Austrália v nedeľu (28. 11.) oznámila, že u dvoch ľudí, ktorí cez víkend prileteli do Sydney z juhu Afriky, sa vyskytla varianta koronavírusu omikron.

Austrália sa tak pridáva k krajinám, ktoré už potvrdili na svojom území výskyt tohto nového variantu. Okrem iného ju v uplynulých dňoch zaznamenali Česko, Nemecko, Belgicko alebo Taliansko.

Dvaja pasažieri, ktorí leteli cez katarské hlavné mesto Dauha na palube stroja Qatar Airways, boli krátko po svojom prílete pozitívne testovaní na COVID-19. Ďalšie testy potom ukázali, že ide o variant omikron, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v Juhoafrickej republike, spresnila agentúra AFP.

„Oba prípady boli asymptomatické. Obe osoby majú ukončené očkovanie,“ uviedli podľa AFP úrady Nového Južného Walesu, kde Sydney leží. Ďalších dvanásť pasažierov rovnakého letu bolo umiestnených do karantény, hoci mali negatívny test na koronavírus. Úrady vyzvali aj ostatných cestujúcich a členov posádky, aby sa izolovali.

Nová mutácia môže byť nákazlivejšia

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila v piatok (26. 11.) variant omikron za znepokojujúci. Variant vykazuje mnoho mutácií, ktoré podľa vedcov možno vedú k ľahšiemu prenosu.

Podľa WHO však potrvá ešte týždne, kým bude jasné, aké konkrétne následky mutácie majú. Mnohé krajiny sveta obmedzili alebo zrušili letecké spojenie s južnou Afrikou. Napríklad Izrael zakáže od medeľného (28. 11.) večera na dva týždne vstup do krajiny všetkým cudzincom.

Nový Zéland v nadväznosti na šírenie nového variantu koronavírusu oznámil, že obmedzuje cesty z deviatich krajín na juhu Afriky. Od dnešného večera z nich budú môcť pricestovať len novozélandskí občania. Po návrate však budú musieť stráviť dva týždne v hotelovej karanténe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet