Na hlavný obsah

Omikron potvrdili už v 10 štátoch Európskej únie

Jeho odolnosť proti vakcínam sa ešte analyzuje.

Omikron potvrdili už v 10 štátoch Európskej únie
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V 10 štátoch Európskej únie potvrdili celkovo 42 prípadov nákazy variantom koronavírusu omikron. Oznámila to v utorok (30. 11.) šéfka Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) Andrea Ammonová.

Podľa nej sú infikovaní ľudia v mladšej vekovej skupine a prejavujú sa u nich len mierne príznaky alebo je priebeh úplne asymptomatický. To, či tento variant dokáže obísť nadobudnutú imunitu, bude podľa nej jasné až o pár týždňov.

„Na posúdenie toho, či (variant omikron) odoláva imunite, musíme počkať na výsledok laboratórneho skúmania, kde sa analyzuje sérum uzdravených ľudí. Výsledok očakávame o pár týždňov,“ oznámila Ammonová na online konferencii, ktorú usporiadala predsednícka krajina EÚ Slovinsko.

Únijné úrady podľa nej ešte analyzujú šesť ďalších možných prípadov nákazy variantom omikron.

Šéfka Európskej liekovej agentúry (EMA) Emer Cookeová v utorok povedala, že by agentúra mohla v prípade potreby schváliť vakcíny účinné proti tomuto variantu v priebehu troch až štyroch mesiacov.

Variant omikron prvýkrát identifikovali v štátoch v južnej časti Afriky. EÚ a ďalšie oblasti preto prerušili alebo obmedzili letecké spojenie s touto časťou sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet