Na hlavný obsah

Opatrenia pre zaočkovaných a tých, čo prekonali covid, sa zmiernia, zhodla sa koalícia

Aj v čiernych okresoch budú môcť navštevovať reštaurácie či ubytovacie zariadenia.

Opatrenia pre zaočkovaných a tých, čo prekonali covid, sa zmiernia, zhodla sa koalícia
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ľudia, ktorí sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 alebo ochorenie prekonali, budú môcť navštevovať reštaurácie či ubytovacie zariadenia aj v čiernych okresoch. Zhodla sa na tom v pondelok (8. 11.) večer koaličná rada, oznámil premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti. Rozhodnúť ešte musí vláda.

Podmienkou sú pravidelné kontroly dodržiavania opatrení. „Verím, že prevádzky budú rozumné a nebudú riskovať tvrdé sankcie pri obchádzaní povinností. To znamená, že nevpustia do interiérov nezaočkované osoby,“ uviedol predseda vlády.

Pandemická situácia si podľa predsedu vlády vyžaduje odmenu za zodpovednosť, vláda chce preto konať motivačne, ale aj prísne zároveň.

Kabinet bude ďalej hlasovať aj o tom, že ak sa osoba odmietne preukázať COVID pasom a svojou totožnosťou, prevádzkovateľ či organizátor bude mať povinnosť jej odmietnuť vstup do prevádzky alebo na hromadné podujatie.

Prevádzkovateľ či organizátor má mať tiež právo vykázať z priestoru alebo podujatia osobu, ktorá poruší opatrenia vydané Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„ÚVZ a polícia budú mať nové oprávnenia, a to na mieste udeliť blokovú pokutu alebo uzatvoriť podnik. Ak osoba urazí zdravotníkov alebo sfalšuje COVID pas, tak sa zvýši bloková pokuta na 1 000 eur,“ informoval o ďalších plánovaných opatreniach Heger.  

Vláda bude tiež rozhodovať, či budú zamestnávatelia môcť vyžadovať od zamestnancov COVID pasy. Nezaočkovaní zamestnanci prevádzok v čiernych okresoch, ktorí ochorenie neprekonali, budú môcť byť aj testovaní, avšak test im zabezpečí zamestnávateľ, a to minimálne dvakrát do týždňa na vlastné náklady.

Pandemickú PN chce koalícia dať na úroveň štandardnej PN. Povinné očkovanie pre vybrané skupiny zatiaľ zavádzať nebude. Viac by malo byť známe po zasadnutí vlády, ktorá sa zvyčajne schádza v stredu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko