Na hlavný obsah

Orbán: Antivaxeri prídu na to, že buď sa zaočkujú, alebo zomrú

Počty infikovaných závratne stúpajú.

Orbán: Antivaxeri prídu na to, že buď sa zaočkujú, alebo zomrú
Na snímke zdravotná sestra naťahuje z ampulky do injekčnej striekačky vakcínu proti covidu. Foto: TASR/AP

Ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, sú v ohrození života, varoval v piatok (19. 11.) v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

„Dostávame správy o zlej situácii celých rodín,“ dodal premiér, ktorý napriek tomu, že povinnosť nosenia rúška v interiéroch nariadila vláda až od soboty (20. 11.), absolvoval rozhovor s prekrytými hornými dýchacími cestami.

Podľa jeho slov aj tí, čo odmietajú vakcínu, prídu na to, že buď sa zaočkujú, alebo zomrú. „Aktuálne silnie štvrtá vlna koronavírusovej pandémie, to najťažšie obdobie ešte len prichádza. Počty infikovaných budú stúpať, vírus môže nakaziť každého. Nie je však jedno, s akými následkami,“ zdôraznil Orbán s poznámkou, že piata vlna pandémie nebude vtedy, ak sa každý zaočkuje.

Premiér pripustil, že v decembri už bude možné s povolením rodičov očkovať aj deti vo veku od piatich do 12 rokov.

Ministerský predseda pripomenul, že v rezorte vnútra a zdravotníctva platí zákaz rozviazania pracovného pomeru. „Máme situáciu, v ktorej treba uznať, že z istých profesií teraz nemožno odísť,“ uzavrel.

Covid v číslach

V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 11 289 prípadov nákazy, od vypuknutia pandémie sa infikovalo celkovo 998 488 osôb. S ochorením COVID-19 za deň zomrelo ďalších 135 pacientov, celkový počet úmrtí tejto pandémie dosiahol 32 780, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených v piatok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne má potvrdenú nákazu 128 124 osôb. V nemocniciach ošetrujú 6 122 covidových pacientov, z nich 613 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Počet zaočkovaných proti covidu tento týždeň prekročil hranicu šiestich miliónov – prvá dávku tak podľa portálu Our World in Data má za sebou vyše 62 % populácie. Takmer 5,8 milióna (viac ako 60 % obyvateľov) dostalo dve dávky vakcíny a vyše 1,7 milióna je zaočkovaných aj treťou dávkou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet