Na hlavný obsah

Orbán: Lockdown iba spomalí šírenie nákazy, riešením je tretia dávka

Maďarský premiér nevylučuje sprísnenie opatrení.

Orbán: Lockdown iba spomalí šírenie nákazy, riešením je tretia dávka
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Lockdown iba spomalí šírenie nákazy koronavírusu, riešením je tretia dávka očkovacej látky, vyhlásil v piatkovom (26. 11.) rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Zároveň avizoval, že v súvislosti s epidemickou situáciou nevylučuje ani sprísnenie opatrení.

K aktuálne rastúcej štvrtej vlne koronavírusovej pandémie v Maďarsku povedal, že lekári a zdravotníci podávajú hrdinský výkon a zatiaľ situáciu zvládajú. Hovoril aj o úprave miezd pracovníkov zdravotníctva a potvrdil, na tento krok sú finančné prostriedky. „Máme postele, máme pľúcne ventilátory a zatiaľ aj personálu je dostatok. Všetci podávajú nadľudský výkon, aby zdravotníctvo neskolabovalo,“ povedal.

Kapacity zdravotníctva, ktoré je v čase epidémie možné zmobilizovať, sú v Maďarsku podľa neho rádovo väčšie než v krajinách západnej Európy. „Tieto kapacity by sme mali zachovať ako núdzovú rezervu aj pre budúcnosť,“ dodal.

V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 11 871 infikovaných a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 162 pacientov. Aktuálne má potvrdenú nákazu 172 488 osôb. V nemocniciach je 6 913 osôb, z nich 695 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Vládnu kampaň týždňa očkovania, ktorá sa začala v pondelok (22. 11.) a potrvá do nedele (28. 11.), kabinet predĺžil o ďalší jeden týždeň.

Bilanciou koronavírusovej pandémie je aktuálne 1 068 888 infikovaných a 33 866 úmrtí. Zaočkovaných v desaťmiliónovej stredoeurópskej krajine je doposiaľ takmer 6,1 milióna ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet