Na hlavný obsah

Osobitný veľvyslanec OSN pre Líbyu Ján Kubiš nečakane podal demisiu

Prišla niekoľko týždňov pred líbyjskými voľbami.

Osobitný veľvyslanec OSN pre Líbyu Ján Kubiš nečakane podal demisiu
Na snímke Ján Kubiš. Foto: TASR/DPA

Splnomocnenec Organizácie Spojených národov (OSN) pre Líbyu Slovák Ján Kubiš v utorok (23. 11.) nečakane podal demisiu. Urobil tak len necelý rok po nástupe do funkcie. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje z OSN.

Demisia je o to prekvapujúcejšia, že prišla len mesiac pred plánovanými voľbami v Líbyi. Voľby sa majú konať 24. decembra, kandidáti sa mohli hlásiť do pondelka (22. 11.). Okolo splnenia termínu, v ktorom sa majú konať aj parlamentné voľby, ale stále panujú pochybnosti pre nezhody v procedurálnych otázkach.

Bezpečnostná rada (BR) OSN na konci septembra predĺžila politickú misiu OSN v Líbyi do 31. januára budúceho roka, keď by krajina už mala mať za sebou parlamentné a prezidentské voľby. Podľa agentúry AFP však takéto len krátke predĺženie misie oslabilo Kubišovu pozíciu.

Pätnásťčlenná BR OSN mala automaticky mandát predĺžiť o rok, pre nezhody tak nakoniec spravila len do konca januára.

Spor sa v septembri viedol aj okolo Kubišovho mandátu, ktorý mal skončiť tiež v januári. Kubiš sídli v Ženeve, ale Západ na rozdiel od Ruska chce, aby splnomocnenec pracoval priamo v Tripolise.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet