Na hlavný obsah

Ostrov Guadeloupe zachvátili nepokoje, žiadajú Francúzsko o intervenciu

Výtržníci sú ozbrojení puškami.

Ostrov Guadeloupe zachvátili nepokoje, žiadajú Francúzsko o intervenciu
Prevrátené auto po nepokojoch na ostrove Guadeloupe. Foto: ČTK/AP

Francúzsko musí obnoviť poriadok na karibskom ostrove Guadeloupe po tom, ako ho zachvátili násilné protesty proti reštrikciám zavedeným pre šírenie covidu. V pondelok (22. 11.) to podľa agentúry Reuters povedal starosta nepokojom zasiahnutého mesta Pointe-a-Pitre.

Polícia v tomto zámorskom území Francúzska v súvislosti s nepokojmi zatkla 38 ľudí, vyrabované boli desiatky obchodov. Francúzske médiá v nedeľu (21. 11.) informovali, že sa výtržníci vlúpali do skladu so zbraňami v pobrežnom meste Pointe-a-Pitre a ukradli pušky.

„Nevieme, ako ďaleko to ešte zájde,“ povedal rozhlasovej stanici France Info starosta Pointe-a-Pitre Harry Durimel. „Francúzsko musí obnoviť mier,“ opísal svoje očakávania od nadchádzajúceho rokovania s francúzskym premiérom Jeanom Castexom.

Násilné protesty na ostrove Guadeloupe prepukli už skôr, starosta ale poznamenal, že veľké obavy teraz spôsobuje fakt, že výtržníci sú ozbrojení.

Násilnosti prepukli na ostrove minulý týždeň. Stalo sa tak v súvislosti s protestom odborových organizácií proti novým opatreniam vrátane povinného očkovania zdravotníckych pracovníkov.

Premiér Castex sa má v pondelok stretnúť so zákonodarcami z Guadeloupe s cieľom krízu vyriešiť. Francúzsko cez víkend oznámilo, že vyšle na ostrov špeciálne policajné jednotky, aby obnovili poriadok. Školy na Guadeloupe v pondelok podľa miestnych úradov zostanú zatvorené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet