Na hlavný obsah

Pandemická PN by sa mala zrušiť

Ľudí by to malo motivovať k očkovaniu.

Štandardnú práceneschopnosť (PN) platí prvých 10 dní zamestnávateľ. Od prvého do tretieho dňa dostane chorý 25 % hrubej mzdy, v ďalších dňoch 55 %. Človek na pandemickej PN dostáva po celý čas 55 % zo svojej hrubej mzdy. Od prvého dňa mu ju platí štát.

„Nepovažujeme to za férové. Sú tu mnohé iné choroby, ktorými dnes ľudia trpia a nemajú na výber. Či už sú to onkologické choroby, alebo iné, poberajú štandardnú PN,“ uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Mne sa nezdá veľmi rozumné, aby sme uprostred vrcholiacej tretej vlny pandémie znižovali karanténnu PN. Zavádzali sme ju preto, aby ľudia ostali v karanténe doma a teraz ju chceme rušiť. Nezdá sa mi to šťastné,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Zrušenie pandemickej PN zvýši náklady zamestnávateľov. Preto s týmto návrhom nesúhlasia. Podľa Martina Hoštáka, tajomníka Republikovej únie zamestnávateľov, to môže poškodiť najmä malé a stredné firmy v ekonomicky najslabších regiónoch.

Rozumiem tomu cieľu, demotivovať tie osoby, aby pandemickú PN zneužívali. Pokiaľ chceme výšku pandemickej PN znížiť, tak ju znížme, ale nech ju aj naďalej hradí štát,“ myslí si Hošták.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika