Na hlavný obsah

Parlament rokoval o znižovaní trestov pre užívateľov marihuany

O návrhu zákona budú poslanci hlasovať v utorok.

Parlament rokoval o znižovaní trestov pre užívateľov marihuany
Ilustračné foto - marihuanová cigareta. Foto: TASR/AP

Parlament v piatok (26. 11.) rokoval o znižovaní vysokých trestov pre užívateľov marihuany. Hoci spočiatku sa mala na návrhu zákona koalícia zhodnúť, Sme rodina zaňho nakoniec hlasovať odmietla. Podľa Petra Pčolinského totiž znižuje tresty za užívanie všetkých drog a netýka sa len marihuany. Poslanci budú o návrhu hlasovať v utorok (30. 11.).

Užívatelia marihuany nepatria na dlhé roky do väzenia. Myslia si niektorí poslanci, ktorí sa v parlamente pokúšali presadiť zmiernenie trestov. Andrej Stančík (OĽANO) je presvedčený, že novelizácia trestného zákona pomôže najmä mladým ľuďom. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Neprimerané tresty

„Každý poznáme človeka, ktorý marihuanu fajčil. Poznáme de iure kriminálnika, ktorý by mal podľa súčasnej legislatívy sedieť vo väzení. Kaziť mladým ľuďom životy za to, že mali pri sebe gram marihuany je nedôstojné,“ podotkol Stančík.

Neprimerané tresty pre užívateľov marihuany na Slovensku už skúma aj Európska komisia. Poslankyňa OĽANO Romana Tabak pripomína, že zákon by aj po novelizácii naďalej rovnako trestal dílerov a úľavy by sa dotkli len ľudí, u ktorých sa nájde množstvo na vlastnú spotrebu. Návrh zároveň zavádza možnosť ochranného liečenia.

„Najľahšie prehrešky, pre vlastnú potrebu, maximálne tri dávky, stará sadzba do troch rokov. Po novom sadzba do jedného roka. Maximálne desať dávok. Stará sadza päť rokov, nová sadzba do dvoch rokov,“ priblížila Tabak.

Sme rodina odporúča zákon dopracovať

Hnutie Sme rodina za zákon však nezahlasuje. Nesúhlasí totiž s tým, že novelizácia sa má týkať všetkých drog.

„Odporúčam stiahnuť návrh zákona na dopracovanie. Najprv zmeňte tú kategorizáciu. Vyberte tú marihuanu, dajte ju osobitne, znížme tresty za marihuanu, ale nechcite, aby sme hlasovali za zníženie trestov za užívanie všetkých drog,“ uviedol Peter Pčolinský (Sme rodina).

Ondrej Dostál z SaS si myslí, že užívateľov by štát trestať nemal, riešenie vidí skôr v pomoci závislým.

„Máme užívateľov iných drog trestať za to, že ich užívajú alebo že ich prechovávajú pre vlastnú potrebu? Ak je tam nejaký problém, nie sú to skôr ľudia, ktorí potrebujú pomoc, potrebujú liečenie?,“ pýta sa.

Opozícia kritizuje prístup k témam

Opozícia kritizuje koaličné strany za prístup k jednotlivým témam, ktoré sa v parlamente riešia. Parlament napríklad posunul rokovanie o štátnom rozpočte až na koniec schôdze.

„K zákonom, ktoré sa dotýkajú milióna ľudí na Slovensku sa neprihlási nik a k zákonu o znižovaní trestov za drogy sa tu prihlási dvadsať alebo tridsať poslancov, ktorí by boli schopní tento parlament blokovať ešte aj do budúceho týždňa diskusiou o drogách,“ uviedol predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko