Na hlavný obsah

Petržalka sa dočkala pokračovania električkovej trate

Mesto podpísalo zmluvu so zhotoviteľom.

Petržalka sa dočkala pokračovania električkovej trate
Ilustračná snímka. Foto: imhd.sk

Hlavné mesto Bratislava podpísalo vo štvrtok (4. 11.) zmluvu so zhotoviteľom pokračovania električkovej trate v mestskej časti Petržalka. Informovala o tom hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

Nová časť trate o dĺžke 3,9 kilometra sa bude stavať v úseku Bosákova ulica – Janíkov dvor. Celková hodnota zakázky predstavuje takmer 75 miliónov eur. Výstavba by mala začať ešte tento mesiac. Električky by mohli začať v novom úseku premávať do konca 2023.

„Podpisu zmluvy o dielo predchádzal náročný proces verejného obstarávania. Pri kontrole procesu verejného obstarávania zároveň Úrad pre verejné obstarávanie nenašiel žiadne pochybenie,“ uviedla Rajčanová.

Nová trasa počíta s ďalšími siedmimi zastávkami v blízkosti dôležitých dopravných uzlov. Celková cesta z konečnej zastávky Janíkov dvor až na Šafárikovo námestie by mala trvať zhruba 12 minút.

Petržalská električková trať.Foto: imhd.sk
Foto: imhd.sk

„V špičke sa ráta s električkovým spojom v intervale každé dve až tri minúty. Novovybudovaná prepravná kapacita tak umožní presun až 30 000 cestujúcich denne v každom smere,“ doplnila Rajčanová.

V rámci projektu mesto počíta aj výsadbou novej zelene. Ide konkrétne o 1 512 stromov – javory, duby, lipy, topole, okrasné čerešne, pagaštany a iné. „Pribudnúť má tiež 9 925 metrov štvorcových (m²) kríkov, 2 637 m² trvaliek, 9 114 m² lúčnych porastov a 90 114 m² trávnikov,“ dodala hovorkyňa.

Mesto plánuje vybudovať aj bezbariérové zastávkové ostrovčeky, prístrešky zastávok s vegetačnými strechami a štyri nové mosty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny