Na hlavný obsah

Planétu ničí plytvanie potravinami

Fabriky vyprodukujú ročne viac ako 350 miliónov ton mäsa.

Vedci dlhodobo tvrdia, že jedným z najväčších prispievateľov metánu do ovzdušia sú veľké zvieracie farmy. Dodávajú, že to nie je vina zvierat, ale že za to môžu formy ich spracovania a ľudské stravovacie návyky.

“Systém, ktorý máme teraz, nás núti neustále rozširovať pastviny. Ničíme tým prirodzené prostredie živočíchov. Ľudia by mali jesť viac produktov rastlinnej výroby. Vedci dávno potvrdili, že aj tieto potraviny obsahujú proteíny a látky, ktoré naše telo potrebuje, aby fungovalo. Samozrejme, nejdeme proti farmárom. Naopak, chceme im pomôcť k efektívnej transformácii poľnohospodárstva,“ uviedla Stephanie Caboviancová, aktivistka za zmenu potravinového systému.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ľudia by si mali všímať, čo kupujú a odkiaľ to pochádza. Vzniká otázka, akým procesom museli potraviny prejsť, aby vydržali napríklad trojtýždňovú cestu lietadlom alebo loďou. Aktivisti dodávajú, že nakupujeme viac ako spotrebujeme.

“Vo svete sa hromadí obrovské množstvo potravinového odpadu. Obchodné reťazce síce prispievajú tým, ktorí to potrebujú, no neraz sa stáva, že je pre nich výhodnejšie jedlo vyhodiť. Potom sa spaľuje a do ovzdušia prúdia škodlivé látky,“ povedala Joanne Elstonová z potravinovej banky.

Fabriky vyprodukujú ročne viac ako 350 miliónov ton mäsa. Podľa štatistík, každý obyvateľ rozvinutých štátov zje v priemere 80 až 100 kilogramov mäsa ročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet