Na hlavný obsah

Pľúcnych ventilácií je dostatok, ale nemá ich kto obsluhovať

Odchod zvažujú ďalší zdravotníci.

V minulej vlne Slovensko zvládlo naraz liečiť 394 covidových pacientov na umelej pľúcnej ventilácii, teraz ministerstvo zdravotníctva hovorí o vážnom kapacitnom probléme pri 258 pacientoch.

Predseda lekárskych odborov Peter Visolajský upozorňuje, že prístrojov je dosť, ale nemá ich kto obsluhovať. Ak vláda nezačne situáciu riešiť, odídu ďalší zdravotníci.

„Na JIS je 289 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 257 ľudí,“ uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Sú nedostupné ventilácie a taktiež aj miesta na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Lekári dnes, žiaľ, musia rozhodovať komu pomôcť a komu nie,“ hovoril ešte v polovici novembra premiér Eduard Heger.

Pritom ešte v lete 2020 vtedajší minster zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) informoval, že Slovensko je pripravené na druhú, prípadne aj tretiu vlnu pandémie a nemocnice sú dobre vybavené.

„Nákupmi sme tento stav zvýšili tak, aby sme mali k dispozícii 1 000 takýchto ventilátorov. Spolu s ďalšími nižšími typmi ventilátorov a podporných oxygenačných prístrojov tak Slovenská republika bude mať v lôžkových zariadeniach takmer 2 000 lôžok vybavených prístrojmi na podporu dýchania,“ hovoril Krajčí.

„Odišlo nám príliš veľa skúsených lekárov aj sestier a bez nich je aj ten drahý prístroj úplne nepoužiteľný,“ vysvetľuje Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko