Na hlavný obsah

Po Matovičovej reforme by SZČO platili jednu daň a poistný odvod

Paušálna daň by predstavovala 29 % z hrubých príjmov.

Matovič k téme Zdaňovanie živnostníkov a reštauračný balík zmien
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič počas brífingu s novinármi na tému: Daňová revolúcia: Zdaňovanie živnostníkov a reštauračný balík zmien.Foto: TASR
Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v pondelok (22. 11.) predstavil štvrtú časť plánovanej daňovo-odvodovej reformy, tentoraz k zdaňovaniu živnostníkov. Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) by mali platiť len jednu daň a jeden poistný odvod.

Daň z príjmu by mala dosahovať 19 % z hrubého zisku a poistný odvod by mal byť 29 % z vymeriavacieho základu. Na SZČO s hrubým príjmom do 100 000 eur ročne sa pritom v súčasnosti vzťahuje sadzba dane z príjmov 15 %.

Namiesto paušálnych výdavkov by si mohli SZČO uplatňovať paušálnu daň 29 % z hrubých príjmov. Takáto paušálna daň by podľa ministra bola v skutočnosti súčtom dane z príjmov a sociálnych a zdravotných odvodov.

Matovič poukázal na to, že dva milióny zamestnancov zaplatia štátu 16 miliárd eur na odvodoch, čo je zhruba 8 000 eur z celkovej ceny práce na jedného zamestnanca. Naopak, 400 000 SZČO zaplatí 0,8 miliardy eur, čiže 2 000 eur ročne na hlavu.

„Priemerná SZČO zaplatí štátu štyrikrát menej ako priemerný zamestnanec. Ak by platili rovnako veľa, mali by sme 2,4 miliardy navyše,“ skonštatoval s tým, že ide o „bordel“ a „absolútny chaos“.

Dodal, že odvodová sadzba pre SZČO má byť o štvrtinu nižšia ako pri zamestnancoch. SZČO sú však v súčasnosti poistené len dôchodkovo a nemocensky a k tomu platia zdravotné odvody. Zamestnanec je na rozdiel od SZČO poistený aj pre prípad nezamestnanosti a tiež je poistený garančne a úrazovo.

Ak SZČO v súčasnosti využíva inštitút paušálnych výdavkov, v daňovom priznaní si svoje výdavky uplatňuje vo výške 60 % hrubých príjmov. Ako daňový výdavok si súčasne uplatní aj zaplatené sociálne a zdravotné odvody. Základ dane si SZČO tiež zníži o nezdaniteľnú časť základu dane, ktorá za tento rok dosahuje 4 511,43 eura.

Pri výpočte sociálnych a zdravotných odvodov si pritom SZČO uplatní len paušálne výdavky vo výške 60 % príjmov, výslednú sumu vydelí číslom 1,486 a počtom mesiacov podnikania v predchádzajúcom roku. Výsledkom tohto výpočtu je vymeriavací základ na platenie odvodov.

Z takto určeného vymeriavacieho základu tvoria sociálne odvody 33,15 % a zdravotné odvody 14 %. SZČO však musí platiť sociálne a zdravotné odvody aspoň z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý v tomto roku dosahuje 546 eur a od začiatku budúceho roka sa zvýši na 566,50 eura. Z minimálneho vymeriavacieho základu pritom v súčasnosti platí sociálne odvody 82 % SZČO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika